Keväällä kirjoittaneet eivät joudu enää jännittämään, sillä aamulla on julkaistu lopulliset tulokset. Ylioppilastutkintolautakunta on toimittanut tiedot kouluille aamulla.
Yle on julkaissut ylioppilaskoneen, josta voi katsoa tämän kevään ylioppilaaksi pääsevät. Tiedot päivittyvät sitä mukaa, kun niitä saadaan kouluilta.
Juhlaan on aihetta, vaikka pandemia rajoittaakin vielä ihmisten kokoontumista. Valkolakin saajilla on takana yli vuosi opiskelua koronan varjossa.
Abivuoteen mahtui ahdistusta, onnea ja haikeutta
Abien vuoteen on mahtunut kirjavia tunteita. Monella paikkakunnalla penkkarit jouduttiin perumaan, eikä täysi-ikäistymistäkään päästy juhlimaan välttämättä niin railakkaasti kuin olisi haluttu. Kirjoitukset suoritettiin turvavälein käsidesin hajussa.
– Kun kevään kirjoitukset lähestyivät, ahdistus oli totta kai läsnä. Tunsin onnellisuutta taipaleen päättyessä, haikeutta myös. Kun astelin viimeisen kerran kirjoitussalista, jäi myös aika tyhjä olo. En tiedä, tuleeko sellaista tunnetta enää koskaan, lahtelainen Arttu Sokka kuvailee vuoteen mahtuneita tunteita.
Ennen kirjoituksia Sokka oli omaehtoisessa karanteenissa. Hänen mielestään ylioppilaskirjoitusten luonne ei muuttunut, vaikka pandemia vaati ylimääräisiä järjestelyjä: kuten aiemminkin oppilaat istuivat kuusi tuntia salissa muiden kanssa vastaten kysymyksiin.
Tänään Sokka pääsee tuhansien muiden tapaan nauttimaan työnsä hedelmistä.
– Se on helpotus, kun näkee viimein arvosanansa. Ei siitä pääse mihinkään, että jännittää myös, miten pisteet ovat eläneet lautakunnassa.

Vaikka juhlat peruttiin, edessä ihana kesä
Sokan ylioppilasjuhlat jouduttiin perumaan, sillä Päijät-Hämeessä koronatilanne on maan pahin, ja yksityistilaisuuksien osallistujamääräksi suositellaan kuutta henkilöä. Nyt saavutusta juhlitaan perheen kesken. Sokka toivoo, että kutsut voitaisiin järjestää myöhemmin kesällä.
Tilanne vaihtelee hyvin paljon maakunnissa, sillä samaan aikaan esimerkiksi Pirkanmaalla juhliin voi osallistua jopa 50 henkilöä.
Sokka ymmärtää koronarajoituksia, vaikka paljon hienoja asioita on jouduttu perumaan. Hänestä tilanteeseen ei auta voivottelu, vaan hankalassa tilanteessa täytyy vain kestää. Sokka toivoo, että koululla voitaisiin päästä edes laittamaan lakki päähän.
Sokka pääsee nyt nauttimaan huumaavasta vapauden tunteesta, kun iso rutistus on takana. Edessäpäin odottaa armeija ja toivottavasti kauppakorkeassa opiskelu. Mutta sitä ennen on tarkoitus nauttia kesästä.
– Kesä menee töissä, mutta tätä hienoa kesäsäätä ja satamassa oleskelua siihen tulee mahtumaan totta kai.
Erilaisia lukiokokemuksia
Helsinkiläinen Erika Sahla oli valmis lukion suhteen jo maaliskuun lopulla. Sahla kävi Helsingin saksalaisen koulun lukiota vastaavan tutkinnon, missä opinnot etenevät hieman nopeammalla tahdilla kuin suomalaisissa lukioissa.
– Tutkintoni on DIA, Deutsche Internationale Abitur -tutkinto, jossa on 3 kirjallista ja 2 suullista loppukoetta. Kirjalliset tehtiin jo tammikuun alussa ja suulliset maaliskuussa. Saatiin silloin jo arvosanamme. Huhtikuussa pystyi sitten olemaan jo lepsusti ja rennosti!
Sahla on tyytyväinen tuloksiinsa, eikä hänen tarvinnut numeroidensa ansiosta paljoakaan pääsykokeisiin lukea. Tulevaisuus kolkuttelee jo ovella.
– Tarkoitus olisi elokuussa asua Tampereella ja opiskella yhteiskuntatieteitä. Kuun lopussa saan kuulla, pääsinkö sisään.
Sahla odottaa uuteen kaupunkiin lähtöä innolla.
– Haluan päästä opiskelemaan kokonaan uusiin ympyröihin ja luoda muistoja jostain kaupungista paikkana, jossa elin opiskelijaelämää, Sahla kertoo.
Sahlan mukaan kevät oli rankka. Itsenäinen työskentely ja kavereiden ikävöinti jäivät keväältä mieleen.
– Toisaalta olen kiitollinen vanhemmille, mulla on ollut rauhallinen paikka opiskella. Tiedostan, että kaikilla ei ole ollut näin. Joillain kavereilla on ollut ongelmia etäopiskelun kanssa.
Lukion koordinaattori Ines Päiväranta kuvailee koronapandemian värittämää kevättä hyvin haastavaksi.
– Uusien sääntöjen noudattaminen ja sovittaminen toimintaan oli vaikeaa, YO-kokeisiin valmistautuminen myös, Päiväranta kertoo.
Päivärannan mukaan lukion pienehkö koko helpotti tehtävää.
Erika Sahlan huolet ovat jo vaihtuneet kokeista stressaamisesta kevyempiin aiheisiin.
– Kunpa saisi järjestettyä juhlat nyt eikä tarvisi odottaa syksyyn!
Voit osallistua keskusteluun 20.5. kello 23.00 asti.