Jos Heinolan Niemelän koulun kuudesluokkalaiset saavat päättää, itsenäisyyspäivänä syötäisiin pizzaa. Heille itsenäisyys merkitsee ennen kaikkea vapautta - ja vapaapäivää.
- Itsenäisyys tarkoittaa, että jokainen saa päättää omista asioistaan, oppilas toteaa.
- Jos pakotetaan, niin se ei oo itsenäistä, komppaa kaveri vieressä.
Itsenäisyyspäivänä suurin osa Niemelän koulun kuudesluokkalaisista aikoo pysytellä kaukana töllöttimestä. Edes Itsenäisyyspäivän juhlallisuudet Tampereella tai Tuntematon sotilas eivät jaksa innostaa.
- Tuntematon sotilas tulee. En kyllä tykkää siitä. Se on niin tylsä, poika pohtii.
- En ole kiinnostunut pukujuhlista, perustelee toinen telkkaripaastoaan.
- Ei me katota telkasta mitään. Me vaan chillaillaan kotona, muotoilee kolmas.
Juhla-ateriaksi oppilaat kelpuuttaisivat pizzan ohella pyttipannun. Kovin ronskilla kädellä lapset eivät juhlapäivän traditioita lähtisi muuttamaan.
- Pistetään suomenlippu tankoon. Sininen ja valkoinen, värit ovat vapaudeeeen! innostavat oppilaat laulamaan.
"EU hallitsee meitä vähän liikaa"
Markkinoilla vallitsee itsenäisyyspäivän kynnyksellä synkempi tunnelma. Erityisesti EU ja taantuma toistuvat ihmisten puheissa tiuhaan.
- Vähän ristiriitaisin tuntein katson tätä surkeutta, mikä Euroopassa on. Äänestin kyllä EU:n puolesta, myöntää kauppias.
- Meillä itselläkin on vaikeuksia ja rahat tuppaavat menemään sellaisiin paikkoihin, joista en tykkää. Onhan itsenäisyys iso asia, mutta jotenkin tuntuu, ettei se ole yhtä raju juttu kuin aikaisemmin. EU hallitsee meitä vähän liikaa näissä asioissa, mies lisää.
Viereisen kojun nainen on samoilla linjoilla.
- Suomi ei mun mielestä ole enää mikään itsenäinen, kun EU määrittelee, minkä muotoisia kurkkujakin täällä on, nainen toteaa.
- En tiedä miksi firmat viedään Suomesta ulkomaille ja tehdään suomalaisista työttömiä. Ne ovat asioita, joita en voi ikinä ymmärtää, hän huokaa.
Lakritsinmyyjältä EU-puheet eivät saa vastakaikua. Hänellekin itsenäisyys merkitsee ensisijaisesti vapautta.
- Minä olen sinut EU:n kanssa, nainen tiivistää.
"On hienoa laittaa Suomen lippu salkoon"
Jorma Sormusessa itsenäisyyspäivä herättää voimakkaita muistoja.
- Kyllä se joka vuosi herättää ne samat ajatukset. On hienoa, että saamme laittaa Suomen lipun salkoon myös itsenäisyyspäivänä. Olen kokenut sota-ajan ja muistan aika selvästi ne asiat, Sormunen myöntää.
Pirkko Hoffrén aikoo viettää itsenäisyyspäivän hiljentymällä.
- Kyllähän tässä Suomessakin jotain itsenäisyyttä on. Vaikka mies sanoi, ettei meillä ole mitään itsenäisyyttä eikä hyvinvointivaltiota. Jos kaikki on hyvin, niin miksi ei ole tasapuolista? Jotkut ovat ilman ruokaa, Hoffrén pohtii.
Hän toivoisi tasapuolisuutta itsenäisyyspäivän juhlintaan.
- Televisiosta katsotaan hienoja vaatteita ja ihmisten menoa. Laitettaisiin niin, että jokainen pääsisi vuorollaan - vaikkei muuta kuin syömään sinne.