Tutkimusten mukaan naiset tekevät edelleen ajallisesti miehiä enemmän kotitöitä. Miehet kuitenkin ottavat etenkin ruoanlaittoon ja lastenhoitoon entistä enemmän osaa.
Kysyimme nettikeskustelijoilta, miten kotityöt käytännössä jaetaan ja onko vielä erikseen miesten tai naisten töitä. Vastauksissa erottui selvästi kaksi ryhmää: Ne, jotka jakavat kotityöt puolisonsa kanssa ja ovat järjestelyyn tyytyväisiä, sekä ne, jotka moittivat puolisoitaan yhteisistä tehtävistä laistamisesta.
Nimimerkki Akkaihminen kertoo hoitavansa tiskit, pyykit ja nurmikon leikkaamisen. Puolison kanssa laitetaan puoliksi kaupassa käyminen, ruoanlaitto ja lumien kolaaminen.
- Puoliso hoitaa asiat, jotka hän osaa paremmin eli hoitaa autot, rakentelut ja remontit sekä muut jutut, joissa tarvitaan esim. voimaa. Kummastakin on tärkeää se, että se hoitaa homman, joka siitä tykkää tai jolla on aikaa. Perusjutut on kummankin hyvä osata, aina ei kuitenkaan olla kaksin.
Myös nimimerkki Junttilojo pitää kotitöiden tasajakoa toimivana.
- Vuodesta -68 on kokattu ja hoidettu lapset yhdessä, siivottu, sisustettu, pesty pyykkiä ja vaihdettu autoja... Yhdessä yhteiseltä tililtä. Kaiken muun olen tehnyt paitsi synnyttänyt sekä imettänyt. Ne on ollut pakko jättää vaimon vaivaksi. Hyvin on mennyt.
Varsin moni nettikeskustelija kyseenalaisti vastakkaisen sukupuolen kiinnostuksen ja taidot tehdä kotitöitä. Nimimerkki KK:n mukaan naisilta esimerkiksi puuttuvat yhä useammin kodinhoitotaidot ja motivaatio tehdä kotitöitä.
- Kerrostaloasunnossa ei juuri ole "miesten töitä" tehtävänä, joten on itsestäänselvyys, että mies hoitaa "naistenkin tehtäviä". Ihmeellistä kyllä, monessa taloudessa esim. kerran vuodessa tehtävä lampunvaihto (miehen homma) näyttää vastaavan joka päivä tehtävää ruuanlaittoa (naisen homma). En ymmärrä, miksi naiset tuollaiseen suostuvat, sanoo Meeri.
- Kotityöt jaetaan meillä siten, että on miesten töitä ja yhteisiä töitä. Kaikki entiset naisten työt ovat nykyisin yhteisiä töitä, kirjoittaa puolestaan Mika.
- Valitettavasti mallinne on yleinen. Keski-ikäiset (25–50-vuotiaat) naiset ovat pahimpia orjuuttajia, tasa-arvoa haetaan vain sisätöissä. Kaikki ulkotyöt lykätään miehelle "tupahommien" lisäksi. Olen nainen, tunnen syvää myötähäpeää, nimimerkki Kouluttaja evp pohtii.
Nimimerkki Kahden äiti kirjoittaa, että hänestä nainen tekee samassa ajassa enemmän kotitöitä kuin mies.
- Jos mies on ollut lasten kanssa illan keskenään, lapset on hoidettu, iltasadut luettu, iltapalat annettu ja hampaat pesty. Jos minä olen lasten kanssa illan kotona, edellämainittujen lisäksi on pesty pari koneellista pyykkiä, pöydät ja lattia on pyyhitty ruoantähteitä, lapsille on katsottu seuraavan aamun vaatteet, hanskat, villasukat jne. En moiti miestä yhtään, mutta faktisesti teen enemmän kotitöitä kuin hän, vaikka hänestä varmasti tuntuu, että teemme yhtä paljon.