Talouden kovat ajat ovat alkaneet näkyä teattereiden tuloksessa. Kulttuurimenoista on helpompi tinkiä kuin välttämättömyyksistä, toimitusjohtaja Tommi Saarikivi Suomen Teatterit ry:stä sanoo.
- Toisaalta jotkut teatterit myyvät hyvin, on lama tai ei. Taloustilanne ei selitä kaikkea. On myös normaalia kausivaihtelua.
Lahden kaupunginteatteri kuuluu niihin, joita yleisökato koettelee. Syksyn esityksissä on käynyt lähes 7 000 katsojaa vähemmän kuin vuonna vastaavaan aikaan.
Myynti- ja markkinointipäällikkö Reetta Kaapron mukaan taloustilanne heijastuu Lahdessa esimerkiksi yritysmyyntiin, joka on hiljentynyt. Ennakkovaraukset ovat vähentyneet ja lippu ostetaan yhä useammin suoraan ovelta.
Musikaalit ja kevyt komedia vetävät kaikkialla väkeä teattereihin. Lahdessa syksyn pelastaja on ollut West Side Story. Myös vierailunäytännöt kiinnostivat.
Esitykset, joissa saa nauraa ja joiden esittäjät ovat televisiosta tuttuja, vetävät yleisöä enemmän kuin oman talon draama.
Etukäteen on vaikea tietää, mistä esityksestä tulee hitti. Silti laskelmoidakin pitää.
- Musikaali vuodessa olisi pakko tehdä, jotta Juhani-näyttämön täyttöaste pysyisi edes jonkinlaisena, sanoo Lahden liikunta- ja kulttuurilautakunnan puheenjohtaja Ulla Koskinen-Laine.
Liian iso teatteritalo on ongelma
Rahoittaja tarjoaa Lahden kaupunginteatterille lähinnä keppiä. Määrärahoihin ei tule ensi vuodeksi korotusta. Lisäsopeutuksia lienee luvassa, kunhan kulttuuripoliittinen toimenpideohjelma maaliskuussa valmistuu.
Taloustilanne tai ohjelmisto eivät ole ainoat ongelmat.
- Lahden kaupunginteatteri on seiniensä vanki. Ylläpitokustannukset syövät leijonanosan käyttövaroista. Talo on yksinkertaisesti liian suuri väestömäärälle, Koskinen-Laine sanoo.
Teatteritalo ei kelpaa muuhunkaan. Se on myös liian kallis, jotta vapaat kulttuuriryhmät voisivat vuokrata sitä omiin esityksiinsä.
Yleisöä pitäisikin Koskinen-Laineen mielestä houkutella Lahden ulkopuolelta – niin lähikunnista kuin pääkaupunkiseudulta ja maan rajojen ulkopuolelta.
- Pietarilaiset ja viipurilaiset pitäisi saada kiinnostumaan lahtelaisesta kulttuuritarjonnasta. Heille pitäisi tehdä paketteja, joissa on sekä teatteria, konsertteja että näyttelyitä.
Pieni toimii yrittäjämentaliteetilla
Toisin kuin kaupunginteatterilla, Lahdessa Teatteri Vanhalla Jukolla on ollut vauhdikkain kausi vuosiin.
Syyskaudella katsojaluvut pyörivät 3 000 paremmalla puolella. Koko vuoden katsojamäärä on 6 000 tuntumassa.
Ensi-iltoja on ollut kolme ja tunnustusta on tullut yhteistyöprojektista Teatteri Telakan ja Rakvere Teaterin kanssa.
- Teemme tätä yksityisyrittäjän mentaliteetilla. Näillä määrärahoilla olemme koko ajan talousihmeen äärellä, teatterinjohtaja Jussi Sorjanen sanoo.