Suuri osa kuntatyönantajista ja yksityisistä yrityksistä sekä oppilaitoksista on muuttunut tai muuttumassa savuttomiksi. Jos työntekijä työnantajan linjauksista huolimatta toistuvasti rikkoo esimerkiksi tupakointikieltoa, työnantaja saattaa turvautua rangaistuksiin, äärimmäisessä tilanteessa irtisanomiseen.
Yle Lahti kysyi, saako työnantaja rangaista työntekijää asettamansa tupakkakiellon rikkomisesta. Osan mielestä kyse on holhoamisesta, mutta valtaosa nettikirjoittelijoista pitää rangaistuskäytäntöä perusteltuna.
Nimimerkki Paimen kannattaa tarvittaessa järeidenkin keinojen ottamista käyttöön, jotta tupakoinnista päästään työpaikoilla eroon.
- Työnantajan velvollisuuteen kuuluu suojata työntekijää joutumasta alttiiksi esim. tupakan haittavaikutuksille mitä passiivinen tupakointikin aiheuttaa. Lisäksi on työpaikkoja, missä aiheutetaan todellisia vaaratilanteita tupakoimalla. Tupakoitsijat ottavat myös työpaikalla ylimääräisiä lepohetkiä usein toisten työntekijöiden kustannuksella.
- Vai ylimääräisiä lepohetkiä? Väitätkö, etteivät tupakoimattomat vetelehtiä osaa? Suojata työntekijää? Kuinka pitkälle "suojaamisessa" voidaan mennä? Tupakoitsijat tupakkapaikalle ja sinne on turha tulla tupakoimattomien vinkumaan. Jos joku haluaa itsensä myrkyttää, myrkyttäköön, kirjoittaa Keppipoika.
Moni nettikeskustelija totesi, että työnantajan on ajateltava myös savuttomien hyvinvointia.
- Katsoisin olevani sen verran arvokas, ettei minun tarvitsisi niitä sinun savujasi omille silmilleni saatikka keuhkoihin ottaa, väkisin. Savuton työympäristö, jos työnantaja on niin päättänyt, vapauttaa työntekijät kiistelemästä siitä sen enempää, ja savuttomasti ollaan siitä eteenpäin työpaikalla, nimimerkki Ei kiitos savua kirjoittaa.
- Loistava asia, että tämmöinenkin järjettömyys kielletään. Mihinkäs vuoteen täyskieltoa kaavailtiinkaan? 2035? Edistystä, etten sanoisi, pohtii nimimerkki Hyvä!
Esille nostettiin myös se näkökulma, että jos tupakoitsijoiden ajankäyttöä työaikana aletaan erityisesti valvoa, olisiko syytä seurata muita työntekijöitä yhtälailla.
- Kuvastaa johdon kyvyttömyyttä asettaa todellisia mittareita ja näin paikallaolosta tulee se ainoa. Paljonkohan aikaa menee kasvojen ehostuksen kohenteluun päivässä!? Miten tämä saadaan syyniin? kirjoittaa JETT.
Patriootti huomauttaa, että rikkoipa työntekijän työnantajan kanssa tekemäänsä sopimusta millä tavalla tahansa, siitä on oikeus rangaista.
- Saahan työpaikalla juopottelustakin potkut, jos toistuvasti rikkoo sääntöjä. Miksi ihmeessä tupakointikiellon rikkojia ei saisi laittaa kilometritehtaalle?