Nettikeskustelijat kritisoivat lasten totista harrastamista. Nuorten jääkiekkoilijoiden määrä on laskenut, ja yhdeksi syyksi Lahden Kiekkoreippaan hallituksen jäsen Mika Saarinen mainitsee drop outin. Drop out tarkoittaa sitä, että nuoret pyritään työntämään huipulle liian aikaisin.
Lasten pitää olla lapsia ja urheilun kivaa yhdessätekemistä, allekirjoittavat useat keskustelijat Yle Lahden nettisivuilla.
Lapsi ei saa olla isin ja äidin jatke tai työkalu unelmien tavoittamisessa, Ikuinen vamma -nimimerkki kommentoi monen keskustelijan tavoin.
- Harva on urheilullisesti niin lahjakas, että siihen kannattaisi alkaa panostaa ammattimaisesti. Urheilurobotit saavat mahahaavan, eivät liikunnan iloa, terveyden kohenemista tai yhteenkuuluvuuden tunnetta, summaa nimimerkki Pitääkö olla kilpailuhenkeä.
- Kovat treenit tahdonvoimalla sopivat vain ammattiurheilijoille. Harrastuksen ei pitäisi olla niin aggressiivista ja ilotonta, lisää Aikuisen virkistysurheilu.
Onko vanhemmissa tai valmentajissa vikaa?
Monet keskustelijat ovat törmänneet omassa nuoruudessaan siihen, että vanhemmat tuputtavat harrastuksia jälkeläisilleen. Vanhemmat kiikuttivat keskustelijat jalkapallokentille ja pianotunneille.
- Koin omassa lapsuudessani vanhempien halun tehdä jälkikasvustaan omien unelmiensa jatkon. Se ei ollut pelkästään huono asia, mutta rehellisesti sanottuna se ei ollut kuitenkaan ominta itseäni, kertoo Harrastelija.
- Omat vanhempani perustelivat harrastuksiin viemisiä sillä, että heidän sodanaikaisessa lapsuudessaan ei ollut vastaavia mahdollisuuksia ja he halusivat antaa paremmat mahdollisuudet jälkeläisille, koska olisivat itsekin halunneet päästä osalliseksi tuollaisista mahdollisuuksista, myötäilee nimimerkki Vanhemmuus on vaikea laji.
Nimimerkki Hege kyseenalaistaa, onko kyse aina vanhempien painostamisesta. Myös valmentajat patistavat nuoria harrastamaan useita kertoja viikossa.
- Olet hyvä, ehkä lahjakaskin, mutta valmennus ajaa omaa etuaan ja sotkee massan jalkoihinsa. Tosin talkoilla kun valmennus pääosin toimii, niin ei sovi liikaa moittia, huomauttaa nimimerkki vielä kerran.
"Jääkiekkoon panostetaan liikaa"
Kunnat ja kaupungit panostavat nimenomaan jääkiekkoon aivan liikaa, miettii moni keskustelija. Jääkiekko ei ole koko kansan laji, toteaa Jääkiekon jälkeen-nimimerkki.
- Harrastajamäärät pienenevät, mutta kaupungit ja kunnat pykäävät edelleenkin uusia jäähalleja verovaroin. Muiden urheilulajien harrastuspaikkoihin ei sitten riitäkään mitään. Jääkiekko ON kallis harrastus, ihmettelee Yhteiskunnan lempilaji.
Muutama kommentoija piti jääkiekon luonnetta syypäänä harrastajamäärien tippumiseen. Jääkiekkoliitto ei ole ajan saatossa kitkenyt väkivallan sallimista ja ihannointia pois.
- Väkivalta ja kaikenlaiset epämääräiset aineet leimaavat kiekon sellaiseksi harrastukseksi, johon ei välttämättä lapsiaan laita, Kasvatusta-nimimerkki miettii.