Lämmin ja sateinen alkutalvi on lisännyt selvästi järvien ravinnekuormitusta. Kun lumikerrosta ei ole, vesistöihin pääsee liukenemaan tavallista enemmän ravinteita varsinkin pelloilta, joissa ei ole kasvipeitettä suojaamassa maata.
- Myös esimerkiksi metsätöistä voi syntyä ylimääräistä kuormitusta, kun painavat koneet mylläävät pehmeää maata ja synnyttävät puroja, joista virtaa ravinteita järviin, toteaa Lahden kaupungin vesiensuojelupäällikkö Ismo Malin.
Poikkeuksellisen säätilan vaikutusta muun muassa Lahden seudun järvien vedenlaatuun on kuitenkin vielä vaikea arvioida, sillä vasta keväällä on luvassa suurin kuormituspiikki.
- Siihen taas vaikuttaa se, kuinka paljon lunta sataa lopputalvesta, ja miten nopeasti lumet sulavat pois.
Särkikalat voivat lisääntyä
Leuto sää ja jääkannen puuttuminen voi olla myös myönteinen asia. Kun jäätä ei ole, happea riittää ilman koneellista hapetustakin,johon Vesijärvellä on jouduttu jo useina vjuosina turvautumaan.
- Happitilanne on tänä talvena poikkeuksellisen hyvä ja sen vaikutukset näkynevät myös ensi kesänä, sanoo Malin.
Hapen määrä vaikuttaa myös ravinteiden liukenemiseen järvessä. Jos vajetta ei ole, kiintoaines pysyy paremmin järven pohjassa. Suuri ravinnekuorma voi kuitenkin edesauttaa sinilevän syntyä ja lisätä hoitokalastuksen tarvetta.
- Roskakaloilla, joiksi yleensä lasketaan särkikalat, on nyt hyvät lisääntymisedellytykset. Toisaalta, viime kesänä, kun ennustin pahaa sinileväkesää aiempien voimakkaiden sateiden takia, levää olikin vähän. Ennustaminen on hankalaa.
Lahden seudun järvien viimeisimmät mittaustulokset ovat loka-marraskuulta. Tämän jälkeen on otettu näytteitä ojista ja niissä ravinnevirtaamat olivat Malinin mukaan suuria.
Seuraavat näytteet pitäisi ottaa tammikuun aikana jäältä käsin, mutta näillä näkymin mittaukset siirtyvät myöhemmäksi elleivät järvet jäädy nopeasti.
- Vedet ovat nyt poikkeuksellisen kylmät. Esimerkiksi Vesijärven syvissä kohdissa lämpölukema on ollut vain 0,2 astetta, kertoo Lahden kaupungin vesiensuojelupäällikkö Ismo Malin.