Uusimmat päästörajat ja -normit ulottuvat sellaisille alueille, että tavallisen kadunmiehen on pakko hieraista silmiään ja kysyä, että oletko ihan tosissasi? Piereskelyä ei sentään vielä panna verolle, mutta läheltä liippaa.
1990-luvulla Suomen ympäristöministeri ehdotti, että eikö olisikin hyvä juttu, jos kaikki Suomen kesämökkiläiset siirtyisivät käyttämään yhteissaunoja naapureidensa kanssa. Näin saataisiin vesistöjen kuormitus ja pienhiukkaspäästöt pienemmiksi.
Ehdotus herätti joko hilpeyttä tai närkästystä siinä määrin, että se hautautui hassujen puheiden hautuumaalle vähin äänin. Jos joku olisi samalla ehdottanut, että pistetään autoille kymppitonni lisää hintaa ja pannaan ne käymään kusella, olisivat ihmiset jo kuolleet nauruun. Nyt ei enää naurata, sillä molemmat uudistukset ovat tulossa.
Helsingin Sanomissa kirjoitettiin tällä viikolla, että puun pienpolton hiukkaspäästöjä rajaava laki on tulossa ensi vuosikymmenellä. Tulisijojen on tietysti läpäistävä tiukat kriteerit, jotta edes kelpaavat ja sitten täytyy vielä osata polttaa puut oikein, jotta päästöt saadaan varmasti minimoitua.
Sen saattaa vielä ymmärtää, että esimerkiksi Yhdysvalloissa puunpoltto on paikoin kielletty kokonaan ja tiheään asutussa Keski-Euroopassa noudatetaan tiukkoja päästörajoja, mutta, että Suomessa!
Suomen tulisijojen päästöjen pienentäminen on tietysti välttämätön askel kohti ilmastonmuutoksen pysäyttämistä. Kun Suomen kiukaat ja takat on pantu kuriin, ei enää tarvitse kantaa huolta vaikkapa Kiinan sadoista miljoonista kotitalouksista, joiden keittiöissä poltetaan taatusti ympäristöystävällisesti hiilibrikettejä.
Kiinan ja Intian miljoonakaupunkien ilmanlaatu paranee hätkähdyttävän nopeasti, kunhan Suomi, suurena saastuttajana, saa asiansa terveelle tolalle.
Eikä riemu tähän pääty. Jo syksyllä voi jokainen uuden dieselauton ostava puhjeta kiitoslauluun, kun on saanut osallistua Euro 6 pakokaasunormitalkoisiin. Osallistuminen on helppoa, muttei halpaa. Uusi normi astuu voimaan syyskuun alussa ja koskee sen jälkeen ensirekisteröitäviä dieselautoja ja sen tarkoitus on leikata typen oksidin päästöjä merkittävästi.
Uudessa päästöjen jälkikäsittelyssä käytetään lisäaineena urealiuosta, jota lisätään erilliseen säiliöön. Ja yllätys, yllätys! Järjestelmä nostaa uusien dieseleiden valmistus- ja käyttökustannuksia niin, että esimerkiksi dieselautojen hinta saattaa nousta jopa kymppitonnilla per auto.
Kuulostaa huonolta vitsiltä, mutta on valitettavasti täyttä totta.
Onko sitten taatusti varmaa, että maailma pelastuu tämän normin käyttöönoton myötä? No, varmasti on! Se on sitten eri asia, mikä on tämän normin vaikutus vaikkapa kuljetuksiin, julkiseen liikenteeseen, tai muihin mitättömiin pikkuseikkoihin. On suuri etuoikeus osallistua näihinkin talkoisiin.
Olisi todella mielenkiintoista saada maapallolle joku vähän fiksumpi ulkoavaruuden konsultti, joka tulisi sanomaan suoraan, että vähentäkää tuota ja tuota sekä luopukaa tuosta ja tuosta, niin homma on hoidossa.
Epäilen vähän, että Päijät-Hämeen takkoja ei tässä raportissa kovin korkealle noteerattaisi.