Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveysyhtymän hallitus päättää tällä viikolla esityksestä, jonka mukaan yhtymä lomauttaa 2 500 ihmistä. Yt-neuvotteluissa ei päädytty irtisanomisiin.
Yhteistoimintaneuvotteluiden lopputulos ei täysin tyydytä henkilöstön edustajia. Tehyn pääluottamusmies Mari Laakkonen kertoo tunnelma olevan haikea.
- Hyviäkin uutisia on, koska ei tullut irtisanomisia eikä osa-aikaistamisia. On silti ikävää, että työnantaja päätyi lomautuksiin.
Neuvotteluissa oli mukana myös Kirsi Lehtimäki, joka on Tehyn keskussairaalan ammattiosaston puheenjohtaja. Hän kertoo, että järjestö ei usko lomautuksilla saatavan työnantajan tavoittelemaa säästöä.
- Henkilöstömenot ylittyivät talousarviosta vain prosentilla. Euroina summa on suuri, mutta tämä on ihmisten tekemää työtä. Sairastumista tuskin pystytään lomauttamaan. Kulut siirtyvät mahdollisesti kuntien maksettavaksi perusterveydenhuoltoon. Suuri vaiva, pieni hyöty.
"Lomautus pahimmillaan vahingoittaa toimintaamme"
Lehtimäki uskoo lomautusten vaikeuttavan hoitoonpääsyä, vaikka yhtymä on vakuuttanut, että potilaiden palvelut turvataan.
- Osa osastoista on jo nyt täynnä. Jos tulee lomautuksia, sairaansijoja suljetaan niiden ajaksi, joten ihmisten on tavallista vaikeampi päästä hoitoon. Teemme työmme tunnollisesti, mutta yksi ihminen tekee yhden ihmisen työt, Lehtimäki sanoo.
Myös pääluottamusmies Mari Laakkonen pohtii, että jos yhtymä joutuu esimerkiksi hankkimaan hoitoa ostopalveluna, koska tekijöitä ei riitä omasta takaa, onko se säästöä.
- Lomautus pahimmillaan vahingoittaa toimintaamme ja siitä voi tulla jopa laskua, Kirsi Lehtimäki lisää.
He ihmettelevät myös yhtymän käytäntöä määräaikaisissa työsuhteissa.
- Meille kerrottiin neuvotteluiden aikana, että toiminnastamme 25 prosenttia pyörii sijaisvoimin, koska meillä on paljon perhevapaita ja vuosilomia. Linjamme on, että lomautusten aikana ei voi palkata sijaisia paitsi painavista syistä. Tilanne on ristiriitainen, kun on päätetty lomautuksista ja samalla palkataan hirveästi työvoimaa. Koko neuvottelujen ajan rekrytointi on jatkunut normaalisti. Mikä on sitten oikeasti työvoiman vähentämisen tarve ja mistä syntyy säästöjä, Lehtimäki ihmettelee.