Lahden valokuvataide ry:n ammattikuvaajat kuvasivat päijäthämäläisiä paikkoja ja ihmisiä erilaisissa ympäristöissä. Kameralle taltioitiin heti vuosituhannen vaihteen jälkeen koteja, harrastuksia ja lempipaikkoja.
Toiseen otteeseen kuvaajat kiersivät samoja jalanjälkiä kymmenen vuotta myöhemmin, vuosina 2012 ja 2013.
Aiemmin kuvattuja aiheita oli noin sata, nyt niitä kertyi viitisenkymmentä. Kuvia on yhteensä noin 1 500, kertoo yksi valokuvaajista, Lahden Muotoilu- ja taideinstituutin lehtori Kirsti Nenye.
- Aivan kaikkia ihmisiä emme tavoittaneet, emmekä päässeet samoihin paikkoihin. Ihmiset olivat muuttaneet ja jotain aina kuvauskohteestakin puuttui. Joku taulu, huonekalu tai vastaava.
Kamera taltioi kirjahyllyn perhekuvat ja jääkaapin sisällön
Yhdistys teki yhteistyötä Helsingin yliopiston Ikihyvä Päijät-Häme ja Kymmenen sukupolvea 300 vuotta, Suomen sosiaalihistoria perhehistorioina -tutkimushankkeiden kanssa.
- Tutkijat esittivät, että lempipaikkojen ohella kiinnostavia kuvauskohteista voisivat olla peseytymistilat, jääkaapit ja vaikka kirjahyllyt.
Henkilökuviin tarvittiin kuvattavan suostumus. He saivat myös itse ehdottaa kuvauspaikkaa.
- Hyvin usein kuviin haluttiin kesämökki kaupunkikodin sijaan. Myös harrastuksia ja niihin liittyviä asioita taltioitiin paljon.
Kuvamateriaali arkistoidaan ja kootaan digitaaliseen muotoon Lahden kaupunginmuseoon tutkijoiden käyttöön. Myöhemmin myös kansalaiset pääsevät tutkimaan kuva-arkistoa.
- Aineiston arvo nousee iän myötä. Ehkä 2100-luvulla historiantutkijat katselevat aineistoa eri silmin ja pystyvät näkemään kymmenen vuoden aikavälillä tapahtuneet muutokset tarkemmin kuin me, jotka teimme vain havaintoja, Kirsti Nenye sanoo.
Kuvista on koottu näyttely. Se kiertää parhaillaan Päijät-Hämeen kunnissa.