Pietarsaarelainen Juho Rajaniemi sai aikanaan jaetun ensimmäisen palkinnon Hennan kansainvälisessä suunnittelukilpailussa ja pääsi tekemään masterplania hankkeen nykyisen projektipäällikön Jouko Kunnaksen kanssa. Kunnas on sittemmin jatkanut työstämällä ensimmäistä asemakaavaa.
– Minulla on ollut onni päästä suunnittelemaan unelmakaupunkiani, sanoo Rajaniemi.
Henna sijaitsee Orimattilan kaupungin alueella, oikoradan varressa. Sinne avataan vuonna 2016 asema, jossa aluksi kerran tunnissa pysähtyy juna molempiin suuntiin. Matka Lahteen kestää 10 minuuttia ja Helsingin keskustaan 50 minuuttia.
Rakentaminen alkaa lähiaikoina, mutta kestää vuosikymmeniä. Koko kaupunki rakentuu tiiviisti kilometrin säteelle asemasta. Maaseutu on silti hyvin lähellä, sanoo Rajaniemi.
– Kun suunnitelmat tulivat esille, lehdistö nosti esiin termin "keskiaikainen kaupunki". Se varmasti mittakaavaltaan on lähellä sitä, mutta rakennukset ovat moderneja.
Pääkatu on kävelykatu, autoa ei edes tarvita
Kaupunki noudattelee runsaita maastonmuotoja. Pääkatu on kävelykatu, jonka varrelle tulee kirjasto ja liikkeitä. Suuremmat liikkeet tulevat aseman viereen, mutta eivät silti ole supermarket-kokoa suurempia.
– Katujen varrella on vähän väliä pieniä aukioita, joita käytetään talvella lumitilana ja joihin voidaan istuttaa puita.
Keskustaan tulee enimmillään viisikerroksisisa taloja. Kaupungin reunalla oleva kerrostalomuuri taas rajaa kaupungin tiukasti maaseudusta. Välissä on pääosin kaksikerroksisia rakennuksia ja kaikenlaista asumista, luettelee Rajaniemi. Rakennussuunnittelu on tärkeää ja sitä varten laaditaan rakennustapaohjeet.
– Tärkeää on, että rakennus jotenkin kommunikoi kadun kanssa – vaikka vain niin, että sisäänkäynnit taloihin on myös kadun puolelta.
Pysäköinti on osin keskitetty eikä joka taloon pääse autolla oven eteen. Toisaalta Rajaniemi pitää Hennan yhtenä hyvänä puolena sitä, ettei siellä edes tarvitse autoa.
– Se on varmasti aavistuksen edullisempi kuin monet muut radanvarsipaikat.
Toisaalta kaupunkiin suunnitellaan kuitenkin kortteliautojärjestelmää, jossa kuka vain voi laittaa oman autonsa vuokralle silloin kun ei käytä sitä. Kadunvarressa olevan auton saa käyttöön koodia vastaan.
Kaupungissa tärkeintä on toiminta, ei ulkonäkö
Rajaniemi on vastikään aloittanut Tampereen teknillisen yliopiston yhdyskuntasuunnittelun professorina. Hän pitää kaupunkia kaikkein monimutkaisimpana ihmisen luomuksena, jossa tapahtuu paljon ja jonka fyysinen rakenne on mutkikas. Se on myös historian tulos ja osa suurempaa kokonaisuutta, johon vaikuttavat kansainvälisetkin asiat.
Rajaniemi haluaisikin, että kaupunkisuunnittelussa painotettaisiin visuaalisuuden sijasta sitä, mitä kaupungissa tehdään.
– Kaikista tärkein on ensimmäinen kerros ja maanpinta meille, jotka liikumme kaupungissa. Monesti katse kohdistuu siihen. On näyteikkunoita, nähdään ehkä ihmisiä töissä siellä ja saadaan kontaktia talojen sisäiseen elämään.
Hän haluaisi myös kadut muuhunkin käyttöön kuin liikenneväyliksi ja torit eläviksi toimintakeskuksiksi.
– Mitä ovat katutason toiminnat rakennuksissa, että ne mahdolisimman paljon vilkastuttaisivat kaupunkielämää, kysyy Rajaniemi.
Viheralueita ja puistoja ei myöskään ole riittävästi. Puiden merkitykseen Rajaniemi havahtui kierroksella italialaiskaupunkeihin, joissa niitä ei juuri ollut:
– Niitä ilman muuta tarvitaan kaupunkiin ja kannatan kyllä lämpimästi, että niitä mahdollisimman paljon istutetaan.