Quantcast
Channel: Yle Uutiset | Tuoreimmat uutiset
Viewing all articles
Browse latest Browse all 12965

Valvottuja öitä puhelin kourassa – some on lapsellekin velvollisuus

$
0
0

Sosiaalinen media luo lapsille ja nuorille paineita olla koko ajan tavoitettavissa. Koulukuraattorit-yhdistyksen puheenjohtaja Hanna Gråsten-Salonen kertoo lasten oireilevan muun muassa väsymyksellä.

- Viime viikolla keskustelin seiskaluokkalaisen kanssa. Hän kertoi olevansa väsynyt. Kysyin, milloin hän on mennyt nukkumaan edellisenä yönä. Kolmen tai neljän aikaan, lapsi vastasi. Hän oli valvonut viestejä lähetellen. Viestejä tulee kuulemma päivittäin satoja.

Gråsten-Salonen arvelee, että lapsilla on paineita olla läsnä myös sosiaalisessa mediassa.

- Lapset ajattelevat, että toiset suuttuvat, jos en vastaa. Kaverit ja pelko syrjäytymisestä luovat paineita.

Gråsten-Salosen mukaan esimerkiksi kahden tunnin ruutuaika-suositus on oiva, mutta vanhempien tulisi myös seurata, mitä tuona aikana tietokoneen ääressä tapahtuu.

- Moni asia on lapsen mielestä jännittävää, mutta miten se vaikuttaa alitajuntaan, sitä lapsi ei tiedä.

"Kotona ei ole hätää, kun ne luottavat muhun"

Esimerkiksi Orimattilan Pennalan koulun kolmasluokkalaisista kaikki käyvät netissä. Ilmaisia viestipalveluita tarjoavaa WhatsAppia ja kuvapalvelu Instagramia käyttää noin 20:stä oppilaasta alle puolet, mutta YouTube ja Facebook ovat kaikille tuttuja. Sosiaalisen median sovellukset älypuhelimissa tuntuvat olevan se juttu, sanoo rehtorikin.

Kun rehtori Pauli Väntönen kysyy luokalta, onko kenenkään vanhempi ollut huolissaan netin käytöstä, yksikään käsi ei nouse.

- Meillä ei ole kotona mitään hätää, kun ne luottavat muhun. Niin kauan, kun ne luottaa muhun, ei ole mitään juttua, sanoo Joonas.

Lotta taas saa pelata päivittäin noin tunnin tietokoneella, mutta vanhemmat myöntävät lisäaikaa, jos lapsi ulkoilee.

- Katson YouTubesta videoita ja ostan kaupoista pelejä sekä musiikkia. Vietän noin puoli tuntia päivässä pelaillen, kertoo puolestaan Lauri.

K18-peli tokaluokkalaisen repussa

Koulukuraattorit ovat huolissaan etenkin alle 18-vuotiailta kiellettyjä pelejä pelaavista alaikäisistä. Pelit voivat aiheuttaa ahdistusta, pelkoja ja levottomuutta esimerkiksi koulussa.

- Kehityksen näkökulmasta on epäselvää, mitä lapsi pelistä ymmärtää. Itselleni tuli ilmi tapaus, jossa kakkosluokkalaisen repusta löytyi täysi-ikäisille tarkoitettu peli. Koulukuraattorin työssä olen tullut siiihen pisteeseen, etten ihmettele enää mitään, Koulukuraattorien yhdistyksen puheenjohtaja Hanna Gråsten-Salonen sanoo.

Pelit tulevat vanhemmilta kavereilta, mutta hän tietää myös tapauksia, joissa vanhempi on hankkinut pelejä yhteiseen kotiin.

- En tiedä, onko kiellettyjen pelien pelaaminen lisääntynyt, mutta onhan tämä ajassa oleva ilmiö. Pelejä on tarjolla todella paljon.

Lions Club on kustantanut tänä keväänä Turvallisesti netissä -ohjekirjan ala-asteikäisille. Orimattilan Pennalan koulussa opas jaettiin oppilaille, ja internetin käytöstä keskusteltiin luokissa.

Koulun rehtori Pauli Väntönen olisi toivonut, että oppaassa olisi kiinnitetty enemmän huomiota ikärajamerkittyihin peleihin. Sekä opettajakunta että oppilashuolto ovat osoittanut huolensa ikärajoista, joita ei noudateta.

- Varsinkin viidesluokkalaisten keskusteluissa pelit ovat tulleet viime aikoina esille. He pelaavat jo k18-merkittyjä pelejä, jotka ovat sopimattomia kasvuikäiselle, sanoo Väntönen.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 12965

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>