Lahden ammattikorkeakoulu on ottanut käyttöön uuden simulaatiokeskuksen, jossa harjoittelevat sairaanhoitajaopiskelijoiden lisäksi myös tulevat sosionomit ja fysioterapeutit.
Simulaatiokeskuksessa on yksi sairaalahuoneeksi tehty tila potilasnukkeineen ja laitteineen sekä yksi huone, johon voi muun muassa videotykkien avulla lavastaa erilaisia tilanteita ja paikkoja. Huoneissa tehdyt harjoitukset kuvataan. Harjoitusta voi myös seurata erillisestä seurantahuoneesta.
Yksinkertaisimmillaan simulaatio-opetus on sosiaalialalla sitä, että harjoitellaan asiakastilanne, joka sitten käydään jälkikäteen läpi kuvamateriaalin avulla.
- Olennainen osa simulaatiokoulutuksessa on palaute. Tarvittaessa käytetään harjoituksesta kuvattua materiaalia tapahtumien läpikäymiseen ja analysoimiseen, kertoo simulaatio-ohjaaja Jukka Karjalainen.
Tekemällä oppii
Simulaatio-oppiminen on tuttua muun muassa lentäjien ja lääkärien koulutuksesta, mutta sen käyttö sosiaalialalla on Suomessa uutta.
- Sosiaalialan ja fysioterapian opiskelijoiden kanssa on saatu positiivisia kokemuksia opetus- ja oppimismenetelmästä. Tulevaisuuden suunnitelmat ovat tietysti sellaiset, että voisimme käyttää mahdollisimman monialaisessa hengessä simulaatioympäristöä, sanoo Jukka Karjalainen.
Simulaatiota voi soveltaa esimerkiksi erilaisten asiakas-, vuorovaikutus-, ryhmänohjaus- ja haastattelutilanteiden harjoitteluun. Videolta opiskelijoiden on helppo havaita, mitä omassa toiminnassa pitäisi kehittää.
Jukka Karjalaisen mukaan simulaatio-oppiminen on kasvattanut Suomessa suosiotaan viimeisen kymmenen vuoden aikana ja sitä käytetään nykyään laajasti hoitoalan koulutuksessa. Nyt simulaatio-oppimisesta ollaan kiinnostumassa muillakin aloilla.
- Tässä oppiminen on hyvin konkreettista, koska se tulee tekemisen kautta, kehuu Karjalainen menetelmää.