Talvikengät kannattaa puhdistaa ennen niiden laittamista säilytykseen odottamaan seuraavaa talvea.
Keinomateriaalien yleistyminen jalkineissa on kuitenkin tuonut omat hankaluutensa. Jopa ammattisuutari saa olla tarkkana tunnistaakseen, mikä materiaali on kyseessä.
- Jos ei muuta erottelukeinoa keksi, yleensä jalkineen painosta voi päätellä, onko kenkä oikeaa nahkaa. Se on yleensä selvästi painavampaa kuin keinonahka, kertoo suutarimestari Tuomo Rokka.
Nahkakengät hän suosittelee ensin puhdistamaan liasta. Sen jälkeen pinta kannattaa lankata.
- Kenkiä ei tarvitse tässä vaiheessa edes kiillottaa. Kengän sisään kannattaa laittaa jousilesti, jotta jalkine pysyy ryhdikkäänä. Jos ei ole lestiä, kenkiin voi laittaa vaikka sanomalehtitolloja.
Pitkävartisiin talvisaappaisiin voi sujauttaa vaikka puolentoista litran limsapullon sisään pitämään varren muodossaan.
Keinomateriaaleista valmistettujen talvikenkien huollossa on tärkeintä puhdistus. Lisäksi jalkineet voi käsitellä materiaalille sopivalla hoito- ja suoja-aineella.
Suutariliikkeiden liitosta kerrotaan, että kenkiä huollatetaan ammattilaisilla samassa syklissä kuin autoihin vaihdetaan renkaat, keväällä ja syksyllä.
- Se on perushuoltoa, kantalappujen vaihtoa, puhdistusta, lankkausta. Moni saattaa tuoda neljä viisi paria kenkiä tarkastukseen ja sanoa, että katso siitä, mitä niille pitää tehdä. Suomalaisten kenkähuollossa on kuitenkin vielä toivomisen varaa, liiton puheenjohtaja Ari Leipivaara.
Kertakäyttökenkiä ei kannata korjauttaa
Suutarimestari Tuomo Rokka suomii nykyaikaista kenkien valmistusta siitä, että jalkineissa on alettu käyttää materiaaleja, jotka eivät välttämättä niihin sovi.
Esimerkiksi Rokka mainitsee uretaanin, jota käytetään myös laadukkaiksi mielletyissä kenkämerkeissä.
- Uretaanipohjan valmistus on helppoa ja nopeaa. Kengästä tehdään ikään kuin kuppi, johon ruiskutetaan uretaania ja kas, pohja on valmis. Kestävyydeltään uretaanipohja ei ole parhaasta päästä vaan saattaa hapertua itsestään.
Rokka kertoo tapauksesta, jossa uudet kengät olivat unohtuneet kaappiin viideksi vuodeksi. Kun jalkineet viimein pantiin jalkaan, lattialle alkoi ilmestyä uretaanimurusia.
- Näitäkin on opittu korjaamaan, vaikka vaihtoehdot ovat vähissä. Käytännössä kenkään vaihdetaan koko pohja. Työ saattaa maksaa uusien kenkien verran, mutta moni asiakas haluaa silti tehdä näin, koska vanhat kengät ovat niin mukavat jalassa.
Suutariliikkeiden liiton puheenjohtaja Ari Leipivaara huomauttaa, että moni ostaa kengät kertakäyttöperiaatteella. Tällöin kenkien huoltoon ei yleensä satsata.
- Eikä aina ole järkevääkään. Kalliista kengistä pidetään huolta paremmin kuin halvoista. Huonolaatuisia kenkiä ei paljon korjauteta.