Kaupungin talousarvio on tänä vuonna ylittymässä 4,5 miljoonalla eurolla – suurin paine ylityksille on sosiaali- ja terveystoimialalla, joka haukkaa noin puolet kaupungin budjetista. Lisäksi kaupungin tuloja kutistavat valtionosuusleikkaukset ja pitkäaikaistyöttömyyden kallistuminen.
Lautakuntien on ollut vaikea niellä leikkausesityksiä. Viime viikolla esimerkiksi sosiaali- ja terveyslautakunta torppasi virkamiesten valmistelemat leikkausesitykset.
- Kyllä tässä poliittisessa prosessissa olisi hiomista, että lautakunnissa mentäisiin sen mukaan, mitä valtuusto- tai hallitustasolla on päätetty. Toki ylätasolla on helppo sanoa, että säästöjä tarvitaan. Sitten kun niitä aletaan kohdentaa ja miettiä vaikutuksia, kitkaa tulee, kuvailee Jarkko Nissinen.
- Jos leikkauksia ei päästä tekemään poliittisin päätöksin, olemme auttamatta siinä tilanteessa, että otetaan lisää velkaa, korotetaan veroja tai joudutaan näihin rankkoihin irtisanomisiin, varoittaa kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Jorma Ratia.
Demarien Jarkko Nissisen mukaan lautakunnalle esitettyjä leikkauksia arvioidaan uudelleen maanantaina.
- Lautakunnassa enemmistö on katsonut, että leikkaukset aiheuttaisivat kohtuuttomia toimenpiteitä. Pohdimme sitten kaupunginhallituksessa, että voiko sotesta vielä ottaa näitä rahoja vai mistä ne otetaan.
Hänenkin viestinsä on, että leikkausten tekeminen on ainoa keino välttää irtisanomiset:
- Tavoitteiden pitää olla kovat ja säästöjä pitää tulla. Muuten lomautuksien ja irtisanomisten todennäköisyys kasvaa, jos muusta ei voida tinkiä. Se on aika yksinkertaista logiikkaa.
"Henkilöstöresursseja tullaan nipistämään"
Lahden kaupungin päättäjät korostavat, ettei yt-neuvotteluilla tähdätä irtosanomisiin tai lomautuksiin, vaan säästöjä etsitään yhdessä henkilöstön kanssa. Täysin henkilöstövaikutuksilta ei kuitenkaan säästytä.
- Varmasti tullaan henkilöstöresursseja nipistämään: siinä on luonnollinen poistuma ja mahdollisesti mietitään uudelleensijoittelua ja niin edelleen, listaa SDP:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Jarkko Nissinen.
Mikäli vähennyksiä tehdään, ne kohdistunevat ensimmäiseksi määräaikaisiin työntekijöihin. Työntekijöiden edustajat kuitenkin katsovat, ettei sijaisista ole varaa karsia.
Työntekijöitä on yritetty kannustaa säästötalkoisiin ja vaihtamaan esimerkiksi lomarahat vapaiksi.
- Mutta kun sosiaali- ja terveystoimessa se ei onnistu. Siellä työntekijät olisivat halunneet vaihtaa lomarahat vapaiksi, mutta se ei ole mahdollista, sillä asiakastyö kärsisi, muistuttaa JHL ry:n puheenjohtaja Anneli Viinikka.
Samaa koskee, palkattomia vapaita; monessa työpaikassa ne olisivat nykyisellä työmäärällä sula mahdottomuus. Jos käsiparit vähenevät, täytyy myös toimipisteiden aukioloaikoja supistaa - joitakin saatetaan sulkea kokonaan.
Mutta voidaanko 37 miljoonan euron säästöihin todella päästä ilman irtisanomisia? Se jää nähtäväksi. Lahden kaupunginhallitus käsittelee yt-neuvotteluiden käynnistämistä ensi maanantaina.