Viikonvaihteessa pidettävään Lahden kansainväliseen koiranäyttelyyn on ilmoitettu noin 3 400 koiraa. Määrä on tavallista pienempi.
Enimmillään saman tapahtuman kehissä on hölkötellyt jopa tuhat hännänheiluttajaa enemmän.
Salpausselän kennelpiirin puheenjohtaja Paula Heikkinen-Lehkonen huomauttaa, että koiraharrastajien ajasta kilpailee viikonloppuna myös Vaasassa järjestettävä näyttely. Hänestä osallistujamäärät ovat kuitenkin huvenneet kevään näyttelyissä säännönmukaisesti.
– Voi olla, että lama on vienyt osallistujia, hän pohtii.
Suomen Kennelliiton hallituksen puheenjohtaja Helena Suni vahvistaa, että koiranäyttelyissä on käynyt jonkinlainen kato.
– Totta se on. Viime vuoteen nähden on ollut laskua. Lamakausi varmaan tekee sen, että ihmiset miettivät rahankäyttöään aiempaa tarkemmin. Silti suomalaisten näyttelyiden osallistujamäärät ovat maailmanlaajuisesti edelleen huippuluokkaa.
"Harrastus on mennyt välineurheiluksi"
Näyttelyharrastus ei ole laji halvimmasta päästä.
Koiran omistajan on maksettava ilmoittautuminen, matkat ja majoitukset. Lisäksi koiran ruokinnasta, eläinlääkärikäynneistä ja esimerkiksi trimmaamisesta tulee kuluja. Näyttelytapahtumissakin myydään harrastajille tavaraa laidasta laitaan.
– Laji on mennyt vähän välineurheiluksi. Monet tulevat esimerkiksi kesän ulkonäyttelyihin mukanaan teltta, retkipöydät ja -tuolit sekä eväskorit. Koirille on myös saatavissa paljon tilpehööriä, joka ei ole tarpeellista. Jos kärpänen oikein puree, rahaa saa uppoamaan vaikka kuinka, jos lähtee reissaamaan näyttelyihin ympäri maailmaa, Salpausselän kennelpiirin Paula Heikkinen-Lehkonen sanoo.
Näyttelytoiminta keskittyy kesäkaudelle
Siinä, missä näyttelyihin osallistuminen on laskussa, myös koirien rekisteröinnit ovat vähentyneet. Yleensä Kennelliitto rekisteröi vuosittain noin 50 000 koiraa, mutta viime vuonna määrä vähentyi parilla tuhannella. Kaiken kaikkiaan Suomessa on noin 650 000 koiraa.
– Takana on kymmenkunta lihavaa vuotta, joten on selvää, että jossakin kohtaa katto tulee vastaan. Suomen koirakiintiö on jossain määrin täynnä, Kennelliiton Helena Suni arvioi.
Hänen mukaansa koirien rekisteröintien vähenemisestä ei kuitenkaan voi etsiä syytä näyttelyiden osallistujamäärien hupenemiseen. Viime vuonna rekisteröidyt pennut ovat tepastelevat näyttelykehiin ikänsäkin puolesta vasta myöhemmin.
Suni huomauttaa, että näyttelytoiminta kaiken kaikkiaan alkaa keskittyä Suomessa entistä enemmän kesäkaudelle. Sisähallit ovat kalliita ja varattuja, joten tapahtumat järjestetään mieluummin kesällä.
Koiraharrastajien osallistumisaktiivisuus näyttelyihin saattaa siis vielä nousta vuoden kuluessa. Elokuussa Helsingissä pidettävään Maailman Voittaja 2014 -näyttelyyn odotetaan Paula Heikkinen-Lehkosen mukaan jopa pariakymmentä tuhatta koiraa.
– Siinä on se ongelma, että lento- ja laivayhtiöiden koirapaikat alkavat olla buukattuja. Saa nähdä, miten ihmiset saavat koiransa tuotua tänne, hän sanoo.
Sekä Kennelliitossa että Salpausselän kennelpiirissä uskotaan, että koiraharrastus säilyy Suomessa jatkossakin vahvana.
– Englanti menee edelle, mutta siellä ihmisiäkin on enemmän, ja koiranjalostuksen perinteet ovat todella pitkät. Näyttelymme ovat edelleen lukumääräisesti ja asukaslukuun suhteutettuna Euroopan suurimpia. Suomi on koiraharrastuksen suurvalta, Paula Heikkinen-Lehkonen sanoo.