Sotilaslääketieteen museon ja Sotilasmusiikkimuseon toimintaa pyörittävän Suomen Sotilasmuseosäätiön varat eivät riitä museoiden ylläpitoon.
Museovastaava Seppo Toivosen mukaan tulojen ja menojen välissä on parinkymmenen tuhannen euron reikä vuositasolla.
– Toimintaa pyöritetään vapaaehtoisvoimin. Kolmannes menoista katetaan pääsylipputuloina ja kaksi kolmannesta pitäisi tulla säätiöltä. Se on mahdoton yhtälö, sanoo museovastaava Seppo Toivonen.
Sotilaslääketieteen museon kokoelma kuuluu pääosin Sotamuseolle. Se maksaa rakennuksen kiinteät kustannukset vuoteen 2017 asti. Sen jälkeen iso osa kokoelmasta siirtyy Sotamuseolle.
Sotilasmusiikkimuseon ovet aiotaan laittaa säppiin jo tämän vuoden lopulla. Toivosen mukaan tilojen vuokraa ei pystytä maksamaan ja aineisto on pakko siirtää varastoon.
Ainoita laatuaan
Sotilaslääketieteen museo perustettiin vuonna 1983 ja Sotilasmusiikkimuseo vuonna 2003. Molemmat ovat ainoita laatuaan Suomessa.
Aluksi museoita ylläpitivät erilliset säätiöt. Myöhemmin museot siirrettiin Lahden kaupunginmuseon hoitoon. Kun kaupunki luopui niistä, museoiden hallinta siirtyi vuonna 2011 perustetulle Suomen Sotilasmuseosäätiölle.
– Sotilasmusiikkimuseon vuokravapaus päättyi 2013 lopussa, ja se katkaisi kamelin selän. Säätiö pystyy maksamaan muut kiinteät kustannukset, mutta vuokra aiheutti sen, että rakennuksesta joudutaan luopumaan.
Toivosen mukaan Sotilasmusiikkimuseon vuokrasopimuksen irtisanomisen jälkeen rakennus pitää tyhjentää puolen vuoden sisällä.
– Kiinnostusta Sotilasmusiikkimuseon taloudelliseen tukemiseen tai kokoelmien sijoittamiseen muualle näyttelytiloihin ei ole ollut. Siinä häviää valtava määrä alan historiaa varastojen hämäriin, Toivonen pahoittelee.
Kesän ajan museoiden ovet pidetään vielä auki.
- Toimintaa jopa laajennetaan. Ryhmien ohella kävijöitä palvellaan nyt viikonlopun molempina päivinä, Toivonen lupaa.