Asialla on tanskalaisessa omistuksessa oleva Tarpaper Recycling Finland Oy. Kattohuovan kierrätystä on kokeiltu Tanskassa kolmisen vuotta ja vuoden päivät Ruotsissa. Nyt on Suomen vuoro.
- Lahdesta löytyi keskeinen sijainti ajatellen näitä jätemateriaaleja ja Lahdesta löytyi oikeanlaiset partnerit. Myös Lahden maine jätehuollon pääkaupunkina Suomessa merkitsi paljon, kertoo Tarpaper Recycling Finland Oy:n maajohtaja Kati Tuominen.
Yhtiö on jo aloittanut materiaalin vastaanoton Lahdessa ja rakentaa parhaillaan koko Suomen kattavaa keräys- ja noutopalveluverkostoa.
Rakennusjätteen kierrätys tehostuu
Jätelainsäädännön uudistus lopettaa kattohuovan kaatopaikkasijoittamisen kokonaan vuoteen 2016 mennessä. Rakennusjätteestä 70 prosenttia pyritään kierrättämään vuoteen 2020 mennessä.
- Teknologinen puoli on ollut haastavaa, mutta siihen on Tarpaperilla tehty kuuden vuoden ajan tuotekehitystä ja sen tuloksena on löytynyt sopiva teknologia kattohuovan murskaamiseen, joka on patentoitu, Tuominen mainitsee.
- Toinen haastava pala on logistiikka, koska raaka-ainetta tullaan noutamaan suoraan purkukohteista eri puolilla Suomea. Kuljetussopimus on lahtelaisen kuljetusyrityksen kanssa, jolla on sellainen kalusto millä huopajätettä voidaan suoraan purkukohteesta noutaa.
Luonnonvaroja säästyy
Kati Tuominen kertoo, että uusioraaka-aineella voidaan korvata noin puolet uuden asfaltin raakabitumista. Asfaltin tekeminen uusioaineella tulee halvemmaksi kuin tuontiraaka-aineen (raakaöljyn) käyttö.
Kattohuopajätettä syntyy vuosittain erilaisten arvioiden mukaan 13 -18 tuhatta tonnia. Huopajätettä kulkeutuu suoraan kaatopaikoille muun jätteen lomassa tai osin sitä jalostetaan kierrätyspolttoaineen sekaan.
- Meidän laitokselle tavoitellaan 10-12 tuhatta tonnia huopajätettä uusiokäyttöön asfalttiteollisuudelle, Tuominen kertoo.
Lahden Kujalan jätekeskuksessa rakennustyöt käynnistyvät kesäkuussa ja uusi huopajätteen kierrätyslaitos valmistuu vuoden loppuun mennessä.
Hallin sisälle tulee 2 murskauslaitosta, jotka murskaavat huopajätettä kahteen eri raekokoon. Laitos tulee työllistämään noin 8 henkilöä.
- Tulevaisuus voi tuoda tullessaan joitakin muitakin uusiokäyttökohteita, mutta tässä vaiheessa uskomme, että asfalttipuolella se on järkevin ja kustannustehokkain tapa uusiokäyttää tätä materiaalia
Jätelainsäädäntö uudistuu Suomessa tulevina vuosina, mikä vaikuttaa myös rakennusjätteiden kierrätykseen ja lisää jätejakeiden uusiokäyttöpaineita. Tämä tarjoaa innovatiivisille yrittäjille runsaasti uusia mahdollisuuksia.