Quantcast
Channel: Yle Uutiset | Tuoreimmat uutiset
Viewing all articles
Browse latest Browse all 12937

Skarppina grillikaupoille: Rämisevä ja kevyt grilli voi olla lyhytikäinen kaveri

$
0
0

Grillien mainoslauseet voivat kuulostaa niin teknisiltä, etteivät ne avaudu tavalliselle kuluttajalle. Esimerkiksi kaasugrillien teho kerrotaan toisinaan kilowatteina.

– Minä en osaa alkuunkaan arvioida kaasugrilliä kilowattien perusteella, vaan grillausalan koon ja polttimien määrän mukaan, sanoo keittiömestari, valtakunnallisen grillauskilpailunkin voittanut heinolalainen Tomi Nipuli.

Kun grilliä on ostamassa, sitä kannattaa reippaasti tunnustella ja nostella.

– Paino kertoo siitä, että rakenne on tukeva ja materiaalit piirun verran kestävämpiä, sanoo Lahden K-raudan piha- ja puutarhaosaston päällikkö Anni Uusitalo.

– Jos grilli rämisee ja kolisee, se on yleensä merkki siitä, että kyseessä on heppoinen peli, jonka käyttöikä saattaa jäädä lyhyeksi, sanoo Nipuli.

Molemmat kehottavat ostajaa kiinnittämään huomiota grillien materiaaleihin. Jos grillissä on emaliosia, niiden pitää Uusitalon mukaan tuntua käteen kovilta ja kiiltäviltä.

– En ostaisi ollenkaan grilliä, jossa on emaloituja osia. Katsoisin sellaisia, joissa grillausalustat ovat joko valurautaa tai ruostumatonta terästä. Ne ovat kestäviä ja helposti puhdistettavia materiaaleja, jotka varaavat hyvin lämpöä. Se on ensiarvoisen tärkeää, kun puhutaan grilleistä, muistuttaa Nipuli.

Hintahaitari parista kympistä tuhansiin euroihin

Grillikauppiaan mukaan tänä kesänä ostajat ovat valmiita maksamaan hieman aiempaa enemmän saadakseen laadukkaan grillin.

– Moni kuluttaja on varmaan ostanut ensin sen halvan ja hyvän. Nyt tullaan sitten ostamaan oikeasti hyvä grilli, arvioi Uusitalo.

Grillien hintahaarukka on laaja. Kaasugrillin saa halvimmillaan kympillä, kun taas tyyriimmät pihakeittiöt maksavat jopa kolme tuhatta euroa.

– Hiiligrilleissä lähdetään niin ikään liikkeelle kymmenistä euroista ja isoimmat ovat kolmen neljän sadan euron luokkaa, Uusitalo sanoo.

Hiili vai kaasu? Molemmilla on hyvät puolensa

Uusitalon mukaan monet asiakkaat hankkivat nykyään hiiligrillin kaasugrillin lisäksi, sillä molemmille on käyttöä.

– Kaasugrilli on siitä hyvä, että se on nopea, mutta aromit ja fiilis tulevat hiiligrillistä, Nipuli sanoo.

Hiiligrillaamisessa myös sillä on väliä, millaisia hiiliä käyttää.

– Olen kokeillut brikettejäkin, mutta niistä ei mielestäni tullut aromeja. Ravintolassani käytän argentiinalaista kovapuuhiiltä ja kotigrillissä kotimaista lehtipuuhiiltä. Molemmista tulee hyvä aromi, grillataaan sitten lihaa tai kasviksia, Nipuli kertoo.

Ammattilainen korostaa sitä, että hiilillä grillaamisessa on omat niksinsä. Kärsivällisyys on hyve.

Ensin grilli lämmitetään mahdollisimman kuumaksi. Sitten puhdistetaan grillauspinnat eli parilat ja ritilät sekä muut alustat. Lopuksi huoneenlämpöiset raaka-aineet ladotaan grilliin ja pannaan kansi kiinni.

– Näin aromit pääsevät kiertämään grillissä. Kun ilman kierto on säädetty sopivaksi, grilli hoitaa grillaamisen lähes itsekseen, Tomi Nipuli sanoo.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 12937

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>