Täysimittaisen golfkentän kiertäminen työpäivän jälkeen onnistuu harvalta. Aikaavievä harrastus aiheuttaa usein myös närää perheissä.
Golfliitto kannustaa pelaajia asennemuutokseen: yhdeksän reiän peli ei ole vajaa kierros.
– Monelle 18 reiän kiertäminen ja 4,5 tuntia viheriöllä yhdistettynä töihin sekä perhe-elämään on mahdoton yhtälö, toteaa Golfliiton toiminnanjohtaja Petri Peltoniemi.
Puolikkaan pelikierroksen ehtii kiertää samassa ajassa kuin tekee salitreenin. Lyhyemmät kierrokset alentavat myös pelimaksuja.
– Yhdeksän reiän pelaaminen vie noin puolitoista tuntia. Sellainen harrastusaika onnistuu, vaikka kävisi päivätöissä. Tasoitustaan voi parantaa 11:een asti 9-reikäisellä kentällä, joten sekään ei ole ongelma, Peltoniemi muistuttaa.
Kenttien pieneneminen ja peliaikojen lyheneminen on maailmanlaajuinen ilmiö.
– Ruotsissa on tehty uusia 12-reikäisiä kenttiä. Suomeenkin varmasti tehdään pienempiä kenttiä jatkossa, ja seurat tuotteistavat olemassaolevia kenttiä siten, että pelaamisen aloittamiskynnys madaltuu ja ajankäyttö helpottuu, kertoo Peltoniemi.
Pay and play -kentät yleistyvät
Puolikas kierros vaatii asennemuutosta pelaajilta ja golfseuroilta.
– Seurat voisivat viedä asiaa eteenpäin esimerkiksi järjestämällä yhdeksän reiän kilpailuja ja tapahtumia, toivoo Golfliiton toiminnanjohtaja.
Nuorempi golfsukupolvi kaihtaa pitkä peliaikoja, mutta myös pitkiä jäsenyyksiä.
– Golfharrastajien keski-ikä on 46 vuotta, mutta osakkeenomistajien 61 vuotta. Osakemarkkinat ovat olleet joillakin kentillä jäissä. Trendinä näkyy myös se, että kausijäsenyyksien määrä on kasvussa.
Pay and play -kentät ovat yleistymässä: Vantaan Petikkoon on suunnitteilla jokamieskenttä ja Lahden Golfilla on samanlaisia suunnitelmia.
– Kenttälaajennuksen myötä meille tulee vuonna 2016 käyttöön 9-reikäinen kenttä, joka on suunnattu aloittelijoille ja erityisesti junioreille. Siellä on lyhyitä väyliä ja mahdollisuus pelata ilman green cardia, sanoo Lahden Golfin toimitusjohtaja Tommi Nikunen.
Suomessa on 129 golfseuraa, 150 viheriötä ja noin 145 000 harrastajaa. Laji on kasvattanut suosiotaan pitkään.
– Suomi on Saksan ohella ainoa maa Euroopassa, jossa harrastajamäärät ovat olleet kasvussa. Uskon, että kasvua selittävät meidän valoisat yömme ja pitkät peliajat, Peltoniemi sanoo.