Quantcast
Viewing all articles
Browse latest Browse all 12945

Oletko jäämässä lomalle? Älä jätä työkavereillesi haisevaa yllätystä

Turvonneet mehupurkit, puoliksi syödyt eväsleivät ja muut aikaa sitten vanhentuneet elintarvikkeet ovat tuttu näky työpaikkojen jääkaapeissa.

Epäsiisteys ja vanhentuneiden ruokien unohtuminen jääkaappiin aiheuttavat harvoin terveysriskin, mutta ovat epämiellyttäviä, sanoo Eviran elintarvikehygieniayksikön ylitarkastaja Annika Pihlajasaari.

– Suurin ongelma eivät välttämättä ole sairautta aiheuttavat bakteerit vaan pilaajabakteerit. Ne aiheuttavat hajua, mikä tarttuu myös syömäkelpoiseen tavaraan. Niin kauan kuin ruoka on pakattua, en pitäisi terveysvaaraa järjettömän isona. On enemmän esteettinen tai aistinvarainen ongelma, jos elintarvikkeet ja jääkaappi haisevat tai näyttävät epäsiistiltä.

Jääkaapista pöllähtävän hajun aiheuttajaksi voi paljastua myös home. Se villiintyy esimerkiksi hyllyillä lilluvista nesteistä.

Mutta homekaan ei välttämättä aiheuta sairautta vaan on sekin enemmän esteettinen ongelma, Eviran ylitarkastaja huomauttaa.

– Hajuhaitta saattaa tosin siirtyä esimerkiksi maitoon purkin läpi. Pahalle haisevaa ruokaa ei tee mieli syödä.

Jos jääkaappi on päässyt törkyiseen kuntoon ja siellä säilytetään pakkaamatonta, pilaantuvaa ruokaa, myös ruokamyrkytyksen mahdollisuus on olemassa.

Siivousvuorot helpottavat puhtaana pitämistä

Työyhteisön kannattaa sopia pelisäännöt yhteisen jääkaapin pitämiseksi siistinä. Ruokiin voi laittaa esimerkiksi nimilapun, joka kertoo, mitkä eväät ovat kenenkin.

Lappuun voi kirjoittaa myös päivämäärän. Etenkin herkästi pilaantuviin tuotteisiin pakkauksen avauspäivämäärä on syytä merkitä.

– Esimerkiksi maitopurkkiin voi kirjoittaa avaamispäivän, jotta tietää, onko purkki avattu tällä viikolla vai onko se seissyt viikkotolkulla.

Porukalla sovitut jääkaapin siivousvuorot voivat myös helpottaa paikkojen pitämistä siistinä. Eviran Pihlajasaaren mukaan siivoustahtia voi miettiä sen mukaan, onko työpaikalla tapana pitää paikat perussiistinä vai jätetäänkö sotkut putsaamatta silloin, kun niitä syntyy.

Jääkaapin voi käydä läpi esimerkiksi kerran kuussa. Silloin kannattaa heittää huonoksi menneet ruuat pois ja pyyhkiä hyllyt.

– Kun pelisäännöistä on sovittu, nimettömät eväät voi heittää roskikseen, ettei jääkaapissa ole kuukausikaupalla mätäneviä tuotteita.

Jääkaapin lämpötila on myös siitä aika ajoin tarkistaa. Pakastimen tulisi olla kylmempi kuin -18 astetta, jääkaapin puolestaan kahdesta kuuteen plusastetta.

Jos jääkaappi on täynnä tavaraa, kylmä ilma ei kierrä kunnolla, mikä voi nostaa lämpötilaa. Työpaikan jääkaapeissa on myös se ongelma, että lukuisat käyttäjät saattavat availla ovea tiuhaan.

Heitä pinkeät purkit suosiolla roskikseen

Elintarvikkeiden säilyvyyden asiantuntija antaa käyttökelpoisia vinkkejä siihen, mitä työpaikan jääkaappiin ylipäänsä kannattaa säilöä. Esimerkiksi kaupan eineksiä tai kotona tehtyjä ruoka-annoksia kannattaa tuoda työpaikalle sitä tahtia, että ne ennättää syödä päivässä tai parissa pois.

Esimerkiksi puoliksi syötyä ananaspurkkia on turha jemmata jääkaappiin. Hedelmät alkavat käydä, ja metallisesta purkista voi liueta kemikaaleja ruokaan.

Pussiin pakatut eväsleivät kannattaa nekin syödä nopeasti. Viikon jääkaapissa seissyttä leipää Eviran ylitarkastaja ei pistäisi suuhunsa.

– Riippuu tietysti päällysteistä. Jos esimerkiksi lihaleikkeleet on käsin plärätty leivän päälle, siinä on sekin riski, että on tullut samalla lisänneeksi ruokamyrkytysbakteereita leivälle, Annika Pihlajasaari sanoo.

Tarpeeksi viileässä esimerkiksi vihersalaatti säilyy seuraavaan päivään, mutta ei pidempään. Jos joukossa on hapanta salaatinkastiketta, se voi parantaa säilyvyyttä. Jos salaatissa on majoneesia, se on herkulllinen alusta bakteereille.

Turvonneet, avatut mehupurkit voi heittää suoraan roskikseen.

– Turpoaminen viittaa hiivakäymiseen. Vaikka juominen ei olisi vaarallista, juoma ei ole hyvänmakuista. Ohjeeksi voisi antaa, että jos on turvonneita tai haisevia paketteja, ne voi heittää pois sen kummemmin kyselemättä, kenen ne ovat.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 12945

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>