Hämeessä ehdokasasettelu on hyvässä vauhdissa erityisesti perussuomalaisilla ja kokoomuksella. Myös vasemmistoliitto, kristillisdemokraatit ja vihreät ovat nimenneet jo useamman ehdokkaan. SDP:lläkin ehdokkaita on jo. Sen sijaan keskusta nimittää ehdokkaitaan vasta syksyllä.
Puolueet voivat nimetä listoilleen neljätoista ehdokasta. Kaikista puolueista vakuutetaan, että ehdokaslistojen tulee olla alueellisesti tasapainossa ja sukupuolijakaumaltaan mahdollisimman tasainen.
Istuvista hämäläiskansanedustajista vain SDP:n lahtelainen Jouko Skinnari on ilmoittanut jättävänsä eduskunnan. Pitkän linjan kansanedustajan ääniä pyrkii perimään hänen poikansa Ville Skinnari.
Kansanedustaja Johannes Koskinen aikoo asettua ehdolle keväällä. Hänen ehdokkuuttaan ei ole kuitenkaan virallistettu. Sama pätee myös muihin kansanedustajiin Tarja Filatoviin ja Mika Kariin.
Koskinen tietää, että edessä on tiukka yhdeksän kuukauden ajanjakso ennen vaaleja. Kannatus on saatava nousuun.
– Tästä alhosta on noustava. Meidän pitää kirkastaa viestiämme ja tehdä kovasti töitä.
SDP:n kannatus laahaa siis ennätyksellisen alhaalla. Hämeen piirin toiminnanjohtaja Mikko Suomalainen ei ole silti havainnut Hämeessä lannistumista.
– Olemme ihan luottavaisella mielellä. Esimerkiksi eurovaaleissa SDP:n kannatus oli Hämeessä korkeampaa kuin maassa keskimäärin. Töitä on toki valtavasti edessä.
Kokoomuksella jo yksitoista ehdokasta
Hämeen kokoomus on nimennyt jo yksitoista ehdokasta. Ehdokkaista seitsemän on Päijät-Hämeestä ja neljä Kanta-Hämeestä. Joukossa on kaikki kolme nykyistä kansanedustajaa eli loppilainen Timo Heinonen, forssalainen Sanni Grahn-Laasonen ja orimattilalainen Kalle Jokinen.
– Ehdokasasettelun suhteen tilanne on suurin piirtein sama kuin neljä vuotta sitten. Piirissämme on hyvä henki. Yksitoista ensimmäistä ehdokastamme nimettiin ilman äänestystä, piirin puheenjohtaja Juha Rostedt esittelee.
Rostedt pitää tärkeänä, että ehdokkaita on tasaisesti ympäri vaalipiiriä, vaikka Kanta-Hämeen ehdokkaat ovat pärjänneet useissa eduskuntavaaleissa päijäthämäläisiä paremmin.
– Päijät-Hämeestä vuotaa ääniä enemmän Kanta-Hämeeseen kuin toisin päin, Rostedt kokee.
Perussuomalaisten lista liki valmis
Hämeen perussuomalaiset ovat nimittäneet kaksitoista ehdokasta, joista seitsemän on Päijät-Hämeestä ja viisi Kanta-Hämeestä. Mukana ovat istuvat kansanedustajat Anne Louhelainen Hollolasta ja Ismo Soukola Hämeenlinnasta. Perussuomalaisten riveistä eduskuntaan vuonna 2011 valittu, sittemmin puolueesta erotettu asikkalalainen James Hirvisaari asettuu nykyisen Muutos 2011-puolueensa ehdokkaaksi Uudellamaalla.
Perussuomalaisten Hämeen piirin puheenjohtaja Jari Ronkainen iloitsee kenttäväen aktiivisuudesta. Automaattisesti paikan listalta saivat istuvat kansanedustajat, muista ehdokkaista järjestettiin jäsenäänestys. Halukkuutta ehdokkaaksi todella oli. Liki kuusikymmentä henkilöä halusi listalle.
– Viisi jäsenäänestyksessä eniten ääniä saanutta valittiin listalle. Muiden ehdokkaiden kohdalla katsottiin sukupuolijakaumaa, monipuolisuutta ja maantieteellistä jakaumaa myös, itsekin ehdolla oleva Ronkainen kertoo.
– Kaksi viimeistä paikkaa on alustavasti tarkoitus jakaa Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen kesken.
Rehula haluaa jatkaa, Anttila epäröi
Keskustan istuvista hämäläisedustajista jatkokautta hakee ainakin puolueen varapuheenjohtajanakin toimiva Juha Rehula. Sirkka-Liisa Anttila ei ole tehnyt lopullista päätöstä. Vaikka keskusta ei olekaan nimennyt ehdokkaitaan virallisesti, pääsevät istuvat kansanedustajat muiden puolueiden tapaan ehdolle niin halutessaan.
– Sirkka-Liisa on luvannut ilmoittaa päätöksestään heinäkuun aikana. Hänen päätöksensä vaikuttaa varmasti monen henkilön haluun lähteä ehdolle, kertoo Etelä-Hämeen piirin puheenjohtaja Timo Silvan.
Ehdokkaita ehdokaslistalle on nimetty jo niin Etelä-Hämeen kuin Päijät-Hämeenkin piireissä. Päijät-Häme päättää seitsemän ehdokastaan syyskuun lopussa ja Etelä-Hämeen piiri listan loput seitsemän lokakuun puolivälissä.
Pekonen ja Räsänen haluavat jatkaa eduskunnassa
Vasemmistoliiton Hämeen piiri on nimennyt ensi kevään eduskuntavaaleihin yhdeksän ehdokasta, joista viisi on Päijät-Hämeestä ja neljä Kanta-Hämeen puolelta. Heidän joukossaan on istuva kansanedustaja, puolueen varapuheenjohtaja Aino-Kaisa Pekonen Riihimäeltä.
Hämeen vasemmistoliiton puheenjohtaja Irma Taavela on itsekin ehdolla. Hän kertoo, että uusia nimiä on luvassa elokuisen piirikokouksen yhteydessä. Taavela luottaa vahvasti siihen, että puolueella on mahdollisuudet saada toinen paikka.
– Kannatuksemme on valtakunnallisen kannatuksen alapuolella. Jos teemme hyvän kampanjan, on toinen paikka täysin mahdollinen.
Kristillisdemokraattien riihimäkeläinen puheenjohtaja, sisäministeri Päivi Räsänen on nimetty eduskuntavaaliehdokkaaksi kuuden muun hämäläisen kanssa. Ehdokkaista neljä on Kanta-Hämeestä ja kolme Päijät-Hämeestä.
– Minimitavoitteemme on säilyttää yksi paikka. Toinenkaan paikka ei ole mahdottomuus, toteaa Hämeen kristillisdemokraattien toiminnanjohtaja Kalevi Rämö.
Hämeen Vihreät tavoittelee edellisissä vaaleissa menettämäänsä paikkaa. Kirsi Ojansuu-Kaunisto on listan toistaiseksi tunnetuin nimi. Hän pyrkii eduskuntaan neljän vuoden tauon jälkeen.
Hämeen vihreiden puheenjohtaja Anssi Lepistö harkitsee vielä omaa ehdokkuuttaan. Hän iloitsee, että haluja ehdokkaaksi löytyy monelta jäseneltä. Lista on valmis tämän vuoden puolella.
– Pieni kilpailu ehdokaspaikoista on mielestäni ihan tervettä, Lepistö sanoo.
Eduskuntavaalit järjestetään 19. toukokuuta ensi vuonna.