Suomessa kirjojen kustannusbisnes on edelleen suurten kustantamoiden ala. Pienkustantamoiden näkemyksen mukaan isojen talojen jalkoihin jäädään osin kirjakaupan keskittymisen takia. Esimerkiksi Otava-konsernin omistama Suomalainen Kirjakauppa-ketjun hyllyille päätyy Suomen Kirjankustantajat Ry:n mukaan vain ani harva teos.
– Esimerkiksi Suomalaisen Kirjakaupan täysjakeluun pienkustantajat eivät tahdo päästä millään, kertoo pienkustantajia edustavan Suomen Kirjankustantajat ry:n puheenjohtaja Reima Luoto.
Pienkustannusyrittäjä Martti Oksala on vielä suorasanaisempi analyysissään.
– Suomalaisen Kirjakaupan hyllylle ei ole mitään asiaa. Jos joku asiakas kirjaa kysyy, niin kyllä se tilataan, mutta ei muussa tapauksessa.
Isotkaan kustannusyhtiöt eivät elä kultakauttaan. Vuodesta 2010 alkaen käyrät ovat näyttäneet alaspäin.
Vaikka alalla on tällä hetkellä kireää, niin Otavan toimitusjohtaja Pasi Vainio iloitsee kustannusalan kilpailusta. Pienkustantajia ei alalla syrjitä, hän vakuuttaa.
– Kilpailu on erittäin tervetullutta tällekin alalle. Kustannusala säilyy elinvoimaisena, kun on paljon toimijoita ja riittävästi tarjontaa.
Vainio kuitenkin toteaa, että kirjakauppaan pätee samat lainalaisuudet kuin muuhunkin kaupankäyntiin. Kysynnän ja tarjonnan laki vallitsee myös kirjabisneksessä.
– Kirjakaupalle ei ole väliä sillä, minkä kokoinen kustantaja on. Jos kirjalla on kysyntää, niin kyllä se kauppojen hyllyiltä löytyy.
Kaupallinen menestys kovan työn takana
Pitkään kirja-alalla toiminut orimattilalainen Janne Tarmio sanoo, että pienkustantamoilla on myös omat mahdollisuutensa.
– Isot kustannustalot eivät ole enää joka suhteessa mahtitekijöitä, joten se antaa tiettyä kilpailuetua pienille kustantajille. Moni ennen isossa talossa työskennellyt on perustanut uuden pienemmän yrityksen. Tilaa pienille yrityksillekin on.
Kaupallinen menestys pienkustantajilla on ison työn takana.
– Kustantaminen itsessään on helppoa, mutta kaupalliset kysymykset ovat pienkustantamoiden ongelmakohtia. Miten saadaan kirjakaupat kiinnostumaan tuotteista? Miten saadaan media kiinnostumaan? Näiden kysymysten kanssa pienkustantajat kamppailevat. Näissä kysymyksissä isot talot jylläävät edelleen ja ovat lähempänä jättipotteja.
Martti Oksala sanoo, että hänen firmassaan olisi lyöty lappu jo luukulle, jos elanto olisi syy kustannustoiminnan pyörittämiselle.
– Tämä on enemmänkin sydämen asia. Ei sillä leipää, puhumattakaan makkarasta, pöytään saa.
Oksala toteaa, että isot kustantamot haukkaavat edelleen valtaosan kirja-alan kakusta.
– Me keräämme isoilta jääneitä murusia. Oikeastaan nykyisin vielä korostuneesti niin, että isot ovat entistä hanakammin murustenkin perässä.
– Toki jotkut pienemmistäkin kustantamoista pystyvät tekemään tulosta, mutta se vaatii todella suurta paneutumista.
Oksala ymmärtää, että kirjailijat ja kääntäjät hakeutuvat isoihin taloihin.
– Ei tietenkään ole yhdentekevää, kuka kirjan kustantaa. Usein pienkustantamot ovat viimeisiä, joihin esimerkiksi romaanien käsikirjoituksia lähetetään.
Valtion tukipolitiikka kurittaa entisestään pienkustantajia, toteaa Oksala.
– Valtion myöntämät tuet ovat käytännössä nolla.
Kirjastot tärkeässä roolissa
Pienkustantamoille kirjastot ovat tärkeitä paikkoja saada kirjat liikkeelle. Taloudellisesti vaikeina aikoina kirjastomäärärahoja on leikattu, joka näkyy myös pienkustantamoiden jo ennestään kapeassa tilipussissa.
– Perinteisesti kirjasto on ollut erityisen tärkeä, mutta hankinnat on vedetty viime vuosina aika minimiin, Oksala toteaa vedoten kokemuksiinsa.
– Aiemmin pienestäkin painoksesta sai ison osan myytyä kirjastoihin. Nyt tilanne on rahapulan vuoksi toinen.
Suomen Kirjankustantajat Ry:n puheenjohtaja Reima Luoto toteaa, että kirjastotkin ovat muuttaneet toimintatapojaan.
– Nykyisin kustantajan pitää olla moneen paikkaan yhteydessä saadakseen kirjaansa esille. Toki kirjastoihin voi olla suoraankin yhteydessä, mutta monikaan kirjasto ei enää yksin vastaa tilauksista. Suoraan kirjastoille tarjoaminenkin on vähentynyt ja vaikeutunut koko järjestelmän muutoksen myötä.
Juttua korjattu 12.02. Alunperin jutussa todettiin Padasjoen, Asikkalan ja Sysmän kirjastojen hoitavan kirjatilaukset yhdessä. Kukin kirjasto vastaa itse kirjahankinnoistaan.