Erehdyin kerran vastaamaan nettikyselyyn. Siis sellaiseen, joka oli puhtaasti markkinointiviestintää.
En vastannut loppuun saakka vaan keskeytin homman parinkymmenen kysymyksen jälkeen. En kuitannut kyselyä tehdyksi enkä sallinut puhelinnumeroni tai sähköpostiosoitteeni käyttöä markkinointitarkoituksiin.
Pieleen meni. Sähköpostiini alkoi tulla pian kyselyn jälkeen kaiken maailman tarjouksia mitä ihmeellisimmistä firmoista. Mainostajan mielestä ne saattoivat olla tarpeellisia, mutta minulle ne eivät ole muuta kuin turhaa roskapostia.
Useimmista en vaivautunut lukemaan muuta kuin otsikon.
Eikä tässä vielä kaikki. Samaisen kyselyn jälkeen suoramarkkinointi kännykkänumerooni ryöpsähti suorastaan valtaisaksi.
Päivän aikana saattoi tulla kourallinenkin soittoja, joissa tarjottiin milloin mitäkin lehteä, milloin terveyspillereitä tai kattoremonttia. Tarjousten hintahaarukka tuntui vaihtelevan muutamasta eurosta muutamaan kymppitonniin.
Opin kuitenkin sen kuinka päästä eroon näistä soitoista. Vastaan harvoin tuntemattomiin numeroihin.
Eipä silti. Roskapostin sähköinen muoto on vain mitalin toinen puoli. Se toinen kuskataan valitettavan usein muoviseen tai metalliseen oikeaan postilaatikkoon.
Ei auta kesäisin, vaikka keskeyttää lehtitilauksen ja siirtää muun postin mökkiosoitteeseen. Laatikko täyttyy mainoksista parissa päivässä.
Ja syksyllä luukun ulkopuolelle jää aina jonkin markkinointiläpyskän nurkkaus, joka kastuu ja kastuessaan levittää kosteuden postilaatikon sisälle tarpeellisiin lehtiin ja laskuihin.
Tiedättehän minkälaista märkien paperisivujen avaaminen on?
Aina voi kokeilla vanhaa kunnon "Täällä asuu vihainen koira" -konstia tai "Ei mainoksia, kiitos!" -kikkaa.
Mutta eivät nämä oikeassa elämässä toimi.
Joulua kohden roskapostin paperisesta versiosta muodostuu suoranainen kriisi. Toissa viikolla nurkista lähti paperinkeräykseen toista metriä korkea pino mainoksia. Hyvään tarkoitukseen tietysti eli kierrätykseen.
Mutta mitä ideaa on viedä kamaa hyötykäyttöön ja kuluttaa samalla maapallon häviäviä luonnonvaroja eli polttaa bensaa. Sitä kuluu litratolkulla joka kerta, kun vie jotain keräyspisteisiin.
Sähköisessä roskapostissa on sentään se hyvä puolin, että siitä pääsee eroon painamalla deleteä.