Kotipuutarhoissa harmitellaan runsasta, mutta monin paikoin heikkolaatuista omenasatoa. Pudokkaita on paljon ja omenat ovat pieniä. Tuhohyönteiset ja taudit ovat tehneet tehtävänsä.
Tämä näkyy ja tuntuu nyt Suomen kaatopaikoilla.
Lahden Kujalan jätekeskuksessa hävikkiomenat otetaan vastaan maksutta. Tänä syksynä kolkutellaan ennätyksiä, sillä jäteomenoita vastaanotetaan pelkästään Lahdessa noin 400 000 kiloa.
Omenoista tehdään biopolttoainetta alueella toimivassa Labio Oy:n biokaasu- ja kompostointilaitoksessa.
– Tämän syksyn jäteomenoista tuotettu biopolttoainemäärä vastaa parinkymmenen henkilöauton vuotuista polttoaineen kulutusta, havainnollistaa palveluesimies Mika Kantele Päijät-Hämeen Jätehuollosta.

Kaikki hyödyksi
Omenat hyödynnetään prosessissa täysin.
– Mädättämössä syntyy biokaasua. Siitä jäävä aines menee kompostiin, josta valmistuu maanparannusainetta ja multaa. Omenoista hyödynnetään kaikki sataprosenttisesti, kertoo palveluesimies Mika Kantele.
Omenoita käsitellään kautta maan biojätteenkäsittelylaitoksissa, joita on varsinkin suurilla kaupunkiseuduilla.
– Se, että omenoista saadaan biopolttoainetta vaatii erityisen mädättämön. Ne ovat hiljalleen yleistyneet, sanoo Päijät-Hämeen Jätehuolto Oy:n toimitusjohtaja Tuula Honkanen.
Omenoista hyödynnetään kaikki sataprosenttisesti. Mika Kantele
Ammattiviljelmiltä omenoita viedään jätekeskuksiin kotipuutarhoja vähemmän.
– Omenoiden kakkoslaadun käytämme mehuihin, kertoo omenanviljelijä Timo Krappe Lohjalta.
Omenat eivät ole päässeet ammattiviljelmillä niin kehnoon kuntoon kuin monissa kotipuutarhoissa. Ammattiviljelijät seuraavat tuhohyönteisten määrää systemaattisesti.
– Kasvinsuojeluaineita käytetään täsmänä tarpeen niin vaatiessa, toteaa Krappe.

Lue myös: