Quantcast
Channel: Yle Uutiset | Tuoreimmat uutiset
Viewing all articles
Browse latest Browse all 12980

Patrick Vossi pääsee sittenkin aloittamaan opinnot yliopistossa, vaikka mokasi pääsykokeissa – Sata nopeinta pääsi yliopiston ilmaiseen erikoisohjelmaan

$
0
0

Helsinkiläinen Patrick Vossi luki yliopiston pääsykokeisiin koko kevään. Hän lopetti töiden tekemisen tammikuussa ja istui toukokuuhun asti kaikki arkiviikot lukemassa pääsykoemateriaalia. Pettymys oli raju, kun tuotantotalouden opiskelupaikka jäi saamatta jo toisena vuonna peräkkäin.

– Tällä kertaa jäin puolen pisteen päähän paikasta, vuonna 2015 ylioppilaaksi kirjoittanut Patrick Vossi sanoo.

Vossia harmittaa, miten pienestä pääsykokeessa onnistuminen on kiinni. Ahdistavaa on myös se, että seuraavan kerran yliopistoon pääsemistä voi yrittää vasta vuoden päästä. Mistä keksiä itselleen tekemistä kokonaiseksi vuodeksi?

– Kaikille ei ole edes taloudellisesti mahdollista jäädä töistä pois ja lukea pitkiä päiviä pääsykokeiden aineistoa, Vossi sanoo.

Huoli pääsykoepudokkaista

Sama huoli pääsykoepudokkaista vaivasi myös opettajakuntaa ja rehtoreita Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa.

– Muutaman kymmenesosapisteen päähän opiskelupaikasta jää paljon hyviä ja motivoituneita hakijoita, sanoo LUT:n koulutuksesta vastaava vararehtori Jaana Sandström.

Jaana Sandström vararehtori LUT
Kauppatieteiden neljäkymmentä Highway-paikkaa täyttyivät tunnissa ja tekniikan paikat vuorokaudessa, kertoo vararehtori Jaana Sandström Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta.Kare Lehtonen/Yle

– Lahjakas nuori saattaa jännittää pääsykoetta niin paljon, ettei pysty tuomaan esiin osaamistaan. Tai matkalla pääsykokeeseen on sattunut jotain järkyttävää, joka heikentää menestymisen mahdollisuutta, Sandström sanoo.

Sandström muistelee, kuinka yliopiston työntekijät eräässä perjantaikokouksessaan jälleen voivottelivat sitä, miten lähelle pääsykoerajaa moni hakija oli yltänyt. Myös opetusministeriö on vaatinut yliopistoja keksimään keinoja, joilla ylioppilaskirjoitusten jälkeisiä välivuosia saataisiin karsittua.

Erikoisreitti yliopistoon

Syntyi erikoisreitti yliopistoon, joka sai nimekseen LUT Highway. Highway-ohjelmassa opiskelija hoitaa ensimmäisen vuoden opinnot avoimen yliopiston kautta ja saa vuoden jälkeen palkinnoksi virallisen opiskelupaikan yliopiston perustutkinto-opiskelijana, mikäli opintomenestys on riittävää.

Pääsykokeissa Highway-opiskelijan ei enää tarvitse käydä kääntymässä.

Highway-ohjelma on aiempaa tehokkaammaksi viritelty versio avoimen yliopiston opinnoista. Vuoden kestävän kokeilun ajaksi opiskelu avoimessa yliopistossa muutettiin maksuttomaksi.

Opinnot etenevät samaan tahtiin yliopistoon hyväksyttyjen kanssa.

– Tähän asti avoimessa yliopistossa opiskelija on edennyt itsenäisesti. Nyt uutta on se, että olemme ryhmäyttäneet nämä avoimen puolen opiskelijat ja tarjoamme heille myös tietoa opiskelijoiden vapaa-ajan ohjelmista, Sandström sanoo.

Jotta Highway-ohjelman opiskelija saa ensi syksynä virallisen opiskelupaikan, tekniikan alalla täytyy kevääseen mennessä saada kasaan 30 opintopistettä ja kauppatieteissä 60 opintopistettä. Molemmille aloille on lisäksi määritelty arvosanaraja, joka opiskelijan on kursseista vähintään saavutettava.

Opiskelijoita
Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa on noin 4 900 perus- ja jatkotutkintoa suorittavaa opiskelijaa.Kare Lehtonen/Yle

Paikat täyttyivät muutamassa tunnissa

Uudenlaisesta opintomahdollisuudesta ilmoitettiin pääsykokeissa pudonneille sähköpostilla, ja paikat täytettiin nopeusjärjestyksessä.

– Kauppatieteiden neljäkymmentä Highway-paikkaa täyttyivät tunnissa. Tekniikan opintoihin paikkoja on kuusikymmentä, ja alle vuorokaudessa nekin taisivat mennä, vararehtori Jaana Sandström kertoo.

Kaksi kertaa pääsykokeessa ilman opiskelupaikkaa jääneelle Patrick Vossille LUT Highway on onnenpotku.

– Oman pään sisällä alkoi olla aika kova paine päästä elämässä eteenpäin. Viime syksynä tein töitä vaikka oikeasti olisin jo halunnut olla opiskelemassa alaa, josta olen pitkään ollut kiinnostunut, Vossi kuvaa.

Vossi on viime vuosina miettinyt pääsykokeen järkevyyttä. Hänestä oli jo korkea aika, että Suomessa tarjotaan vaihtoehtoisia väyliä yliopistoon.

– Esimerkiksi Ranskassa yliopistoon pääsevät halukkaat ja vasta ensimmäisen vuoden jälkeen katsotaan, kuka saa jatkaa.

Taloudellisesti opiskelu avoimessa yliopistossa poikkeaa paljonkin siitä, että olisi kirjoilla yliopistossa. Highway-ohjelmassa opiskelija ei saa opiskelijakorttia, siihen liittyviä alennuksia eikä opintotukea tai -lainaa.

Patrick Vossi on ajatellut rahoittaa opintonsa Lappeenrannassa tekemällä viikonloppuisin rakennusalan töitä kotiseudullaan Helsingissä.

– Kimppakyydeissä säästää aika hyvin matkakustannuksista, Vossi suunnittelee.

Lue myös:

Onko suomalainen tasa-arvo osin myytti? Työläistaustainen opiskelija on yhä yliopistossa kuin vieraalla maalla: "Minun piti perustella olemistani täällä"


Viewing all articles
Browse latest Browse all 12980

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>