Neljä ammattioppilaitoksen opettajaa istuu koulutuskeskus Salpauksen neuvotteluhuoneessa pelaamassa lautapeliä, jossa kiteytyy opettajan arki tällä hetkellä. Mikko Tähkäsen suunnittelemassa pelissä leikataan rajusti resursseja oppilaitoksista.
Kaikki käänteet ovat suoraan oikeasta elämästä.
– Hirveän moni opettaja on väsynyt ja turhautunut, koska ei voi tehdä työtään niin hyvin kuin haluaisi. Vähennetään resursseja ja kasvatetaan ryhmäkokoja, sanoo matemaattisten aineiden opettajana työskentelevä Tähkänen.
Pelin kehittäjä nostaa pakasta kortin, joka kertoo, mistä nyt leikataan.
– Yliopistouudistus. Yliopistojen toimintaa pitää tehostaa ja keskittää.

Pelaajista se, jolla on kertyneiden pisteiden mukaan paras yliopisto, saa yhden opiskelijan lisää. Pelaaja, jonka yliopistolla on huonoimmat pisteet, irtisanoo opinahjostaan yhden opettajan ja siirtää kaksi opiskelijaa syrjäytyneisiin.
Jos turhautumista laskettaisiin asteikolla yhdestä kymmeneen, Tähkänen toteaa olevansa jo aika lähellä ääripäätä.
– Jos kymmenen osoittaa äärimmäistä turhautumista, kyllä nyt 8–8,5:n tuntumassa mennään.
Pelilaudalla vihreät nappulat ovat opiskelijoita, punaiset opettajia ja siniset erityisopettajia. Jokaisen pelaajan edessä on kortti, josta löytyvät päiväkoti, koulu, lukio, ammattikoulu, yliopisto ja ammattikorkeakoulu.
– Alussa opettajia ja oppilaita on aika mukavasti, mutta pian nappulat alkavat kadota laudalta.
Peli oli läksiäislahja irtisanotuille
Opettaja Mikko Tähkänen sai idean Koulutusleikkaus-lautapeliin puolitoista vuotta sitten, kun hän vieraili Asikkalassa tapaamassa sikäläisiä työkavereitaan. Osa asikkalalaiskollegoista oli juuri joutunut irtisanotuksi yt-neuvottelujen jälkeen.
– Puhuimme silloin opetukseen kohdistuvista leikkauksista, eli uudistuksista. Joku siellä sanoi sanan "Sipilä-kortti".
Tämä sai lautapeleistä pitävän Tähkäsen aivot raksuttamaan. Pian syntyi Koulutusleikkaus-peli. Alun perin se oli läksiäislahja Asikkalasta irtisanotuille työkavereille.
– Nyttemmin lähipiirissä moni opettaja on hankkinut pelin. He ovat kehuneet sitä todenmukaiseksi.
Tähkänen lahjoitti työpaikalleen Salpaukseen yhden version. Myös lähiesimiehet ovat olleet tyytyväisiä.
– Peli löytyy pomon pöydältä.
Koulutusleikkaus-pelistä kertoi aiemmin Opettaja-lehti.

Sipilä-kortti karsii rahoitusta
Pelin käänteet määrää Sipilä-kortti, jotka on otsikoitu uudistuksiksi. Tosi asiassa jokainen Sipilä-kortti tietää rahoituksen vähenemistä. Sanni-kortit kohdistavat toimenpiteet eri kouluasteille. Pieniä toivon kipinöitä antavat kärkihanke-kortit.
– Niiden vaikutus jää kyllä tosi vähäiseksi. Kuin yrittäisi paikata isoa haavaa pienellä laastarilla, pelin kehittäjä Mikko Tähkänen selittää.
Ensin pelataan neljä vuoroa. Sitten tulee puoliväliriihi, missä tehdään lisäleikkauksia. Sen jälkeen leikataan ja pyristellään taas neljä vuoroa ennen kuin edessä on vielä yhdet leikkaukset ennen uusia vaaleja.
– Nämä leikkaukset koulutukseen ovat aika ennennäkemättömiä. Lisäleikkauksia tehdään aiemman hallituksen vähennysten jälkeen. vaikka ennen vaaleja oli luvattu, että koulutuksen ei enää kajota.
Pelipöydän ääressä nuoriso- ja yhteisöohjaajia kouluttava Paula Tervamäki kääntää esille Sipilä-kortin, joka julistaa opetusministerin tietävän millä kouluasteella on löysää.
– Nosta Sanni-kortti, irtisano yksi opettaja määrätyltä kouluasteelta ja siirrä hänet työkkäriin. Siirrä kaksi opiskelijaa syrjäytyneisiin samalta kouluasteelta, lukee Tervamäki.

Peli on lähetetty pääministerille
Pelaaja voi taistella leikkauksia vastaan pyristelemällä.
– Voidaan yrittää tehdä paikallisesti joitain parempia ratkaisuja, mutta pyristely ei pelasta tilannetta, sanoo Mikko Tähkänen.
Koulutusleikkauspeli vyöryttää voimakasta kritiikkiä istuvan hallituksen suuntaan. Tähkänen äänestää aina vaaleissa, mutta hän ei ole ole minkään puolueen jäsen, eikä muutenkaan poliittisesti aktiivinen.
– Toivon, että tämä peli nostattaa lisää keskustelua koulutusalaan kohdistuvista leikkauksista.
Peli on oikein avartava ja sarkastinen. Tuuli Leskinen
Pari viikkoa sitten Tähkänen lähetti pelin pääministeri Juha Sipilälle (kesk.) ja opetusministeri Sanni Grahn-Laasoselle (kok.). Vastausta ei ole vielä kuulunut.
Pelin tuoksinassa äidinkielen lehtori Tuuli Leskinen lukee päivähoitouudistus-kortin vaikutuksia.
– Lapsella ei ole oikeutta täyteen päivähoitoon, jos vanhemmat vatuloivat kotona. Irtisano yksi opettaja varhaiskasvatuksesta ja siirrä kolme opiskelijaa varhaiskasvatuksesta syrjäytyneisiin.
Opettajalle pelaaminen on mustaa huumoria
Matemaattisten aineiden opettaja Mikko Tähkänen kustansi pelin omista rahoistaan. Hän maksoi 500 kappaleen painoksesta 5 000 euroa. Tähkänen on myynyt peliä itse ja sitä saa myös muutamista lautapelejä myyvistä kaupoista. Noin puolet on myyty.
– Luultavasti pääsen omilleni. Aikomukseni ei ollutkaan rikastua, Tähkänen toteaa.
Lopussa iso liuta punaisia opettaja-nappuloita on päätynyt pelilaudalla kortistoon.
– Peli on oikein avartava ja sarkastinen. Tästä saa hyvän käsityksen siitä, mitä meidän yhteiskunnassa nyt tapahtuu koulutuksen suhteen, sanoo äidinkielen lehtori Tuuli Leskinen.
Samaan aikaan valtaosa vihreistä oppilas-nappuloista löytyy syrjäytyneiden joukosta. Opettajien mukaan rahoituksen väheneminen näkyy todellisuudessa yhtä konkreettisesti. Osa oppilaista jää pois tunneilta, eikä heitä välttämättä näy enää koskaan.
– Opiskelijoita vain katoaa. Luokan toiset oppilaatkaan eivät tiedä yhtään minne he ovat joutuneet, pohtii Leskinen.
Tässä pelissä ei ole voittajia.
Lue myös: