Kun Antti Rinteen hallitusohjelma julkaistiin, luetteli Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen Twitterissä lahtelaisille työlistan. Yhtenä kohtana oli Itäradan saaminen pois listalta.
Porvoon kaupunginjohtaja Jukka-Pekka Ujula tarttui tviittiin ja ihmetteli, miksi Timonen pudotti itäiselle Suomelle tärkeän ratahankkeen pois pelistä.
Lahtelaiset puolestaan tulkitsivat, että hallitusohjelman kirjaus on päijäthämäläisen edunvalvonnan torjuntavoitto.
– Itäradasta hallitusohjelmassa lukee "yhteydet itään", eikä Itärata tai varsinkaan Itäradan oikaisu, sanoo Päijät-Hämeen maakuntajohtaja Laura Leppänen.
Päijät-Hämeessä sanamuotoja on luettu erityisen tarkkaan, sillä toteutuessaan ratalinjaus Helsingistä Porvoon kautta itään tarkoittaisi kaukojunaliikenteen siirtymistä pois Lahden Oikoradalta. Samalla alue menettäisi suoran Venäjä-yhteyden.
– Helsingistä Lahteen on rakennettu oikein toimiva Oikorata: tällä radalla kulkee useita tuhansia pendelöijiä päivittäin. Lahdesta täytetään pitkälti idästä päin tulevat junat täyteen.
Porvoo haluaa metropolialueen kylkeen
Porvoon kaupunginjohtaja Jukka Pekka Ujula tviittasi ymmärtävänsä lahtelaisten huolen, mutta Itäradan oikaisu olisi Porvoolle jättipotti.
– Ratayhteys mahdollistaisi erityisesti kasvun itäisellä Uudellamaalla nykyistä parempana. Se kiinnittäisi Porvoon entistä tiukemmin kasvavan metropolialueen kylkeen, sanoo Ujula.
Porvoo on varannut kahden miljoonan euron määrärahan Itäradan hankeyhtiölle. Määrärahan käyttö on sidonnainen siihen, että hanketta voidaan jatkaa yhdessä valtion, kaupunkien, alueiden ja elinkeinoelämän kanssa. Hallitusohjelman kirjausta kaupunginjohtaja tulkitsee näin:
– Se tarkoittaa sitä, että Helsinki-Vantaan lentokentältä lähtee suora ratayhteys Porvooseen ja siitä sitten eteenpäin itään, sanoo Ujula.
Porvoon näkökulmasta ratayhteyden pitäisi jatkua Porvoosta Kouvolaan eikä Kotkaan, sillä Kouvola linjaukselle on laajempi kannatus Itä-Suomessa.
Kymenlaaksolaisia repii ikiaikainen toive rantaradasta
Kouvolan kaupunginjohtaja Marita Toikka pitää itsestään selvänä, että hallitusohjelma antaa mahdollisuuden Itäradan oikaisuun Porvoon ja Kouvolan kautta.
– Tämän Itäradan puolesta tulkitsee seitsemän maakuntaa, kaikki niiden keskuskaupungit, kauppakamarit ja yrittäjäjärjestöt. Lisäksi tällä alueella asuu yli miljoona ihmistä. Tässä on erittäin laaja kokoonpano, joka tulkitsee tämän juuri näin, sanoo Toikka.
Etelä-Kymenlaaksossa taas Itärata-linjaukseksi tulkitaan Rantarataa, joka kulkisikin Porvoosta Kouvolan sijaan Kotkaan ja siitä Luumäen kautta nykyiseen Karjalanrataan edelleen Pietariin. Etelä-Kymenlaakson kunnat ovat jo perustaneet hankeyhtiön ratalinjausta edistämään.
Kouvolan kaupunginjohtajan mielestä Rantaradan linjauksella ei ole merkittävää tukijoukkoa.
– Meillä on kymmenen Itä-Suomen suurinta kaupunkia perustamassa hankeyhtiötä, joten puhutaan merkittävästi suuremmasta volyymista ja rahoituksesta.
Hänen mielestään Itäradan oikaisu hyödyttäisi myös lahtelaisia.
– Jos olen oikein ymmärtänyt, niin tämä Itärata palvelee myös Lahden Oikorataa niin, että siellä pystytään ohjaamaan ruuhkia paremmin, sanoo Toikka.
Lahti kehittäisi nykyistä rataa
Päijät-Hämeen maakuntajohtajan Laura Leppäsen mukaan Itäradan oikaisusta ei ole mitään hyötyä lahtelaisille.
– Itäradan oikaisulla olisi meille merkittäviä negatiivisia aluetaloudellisia vaikutuksia. Eikä Oikoradalla ole mitään ruuhkia vaan se on oikein toimiva, sanoo Leppänen.
Maakuntajohtaja Leppänen korostaa, että Päijät-Häme ei vastusta itään menevien yhteyksien parantamista.
– Me kannattamme kaikkia itään päin meneviä yhteyksiä, kunhan ne kulkevat Lahden kautta.
Leppänen luottaa aiempiin kannattavuuslaskelmiin. Lahtelaisten mielestä uuden Itäradan sijaan rahat kannattaisi käyttää nykyisten yhteyksien parantamiseen.
– Itäradan oikaisu on niin kallis ja yhteiskuntataloudellisesti kannattamaton hanke, että jos sitä lähdettäisiin viemään eteenpäin, siinä todella pitää selvittää se, ettei se tule veronmaksajan kukkarolle liian kalliiksi.