Kaikki alkoi heinolalaisen perheenäiti Heli Seppälän mukaan siitä, kun vanhempi tytöistä alkoi äkisti oksennella.
- Alkuun sitä tapahtui vain kerran päivässä, mutta se muuttui rajummaksi. Jossain vaiheessa oksentelu oli niin voimakasta, että ruoka ei pysynyt sisällä, perheen äiti Heli Seppälä kertoo.
Tyttären pahaa oloa kesti viikkoja ja syitä etsittiin useaan otteeseen eri lääkäreillä. Mitään syytä oksenteluun ja heikotukseen ei kuitenkaan löytynyt.
- Verikokeissa ei näkynyt mitään, eikä missään muissakaan tutkimuksissa. Tytön olo oli kuitenkin siinä vaiheessa jo niin paha, että hänet otettiin sisälle Päijät-Hämeen keskussairaalaan.
Oikea syy selvisi magneettikuvista neljän päivän kuluttua. Vaikka vanhemmat olivat ehtineet miettiä monenlaisia mahdollisia sairauksia läpi, silti lääkärin näyttämä kuva kasvaimesta oli äidille sanoinkuvaamattoman kaamea järkytys.
- Päästä löydettiin pingispallon kokoinen aivokasvain ja selkärangasta kaksi etäpesäkettä, Heli Seppälä toteaa.
Arjen pyörät on saatava pyörimään
Magneettikuvan tuoman diagnoosin jälkeen keskussairaalan hoitohenkilökuntaan tuli vauhtia, ja lähes saman tien tyttöä lähdettiin kiidättämään Tampereen yliopistolliseen sairaalaan.
- Melkein koko kesä meni perheeltä Tampereella. Asuttiin hotellissa ensimmäiset viikot. Sitten saimme Syöpälasten yhdistykseltä asunnon, jossa saimme asua.
Kesän mentyä perhe pääsi palamaan takaisin kotiinsa Heinolaan, jossa odotti arjen uudelleen järjestäminen. Heli Seppälä kertoo itkeneensä monet itkut tyttären sairauden vuoksi, mutta silti arjen pyörät piti saada nopeasti pyörimään.
Kotiutumisen jälkeen vanhemmalla tyttärellä oli edessään pitkä hoitoprosessi. Seppälän perheeseen kuuluu myös 4-vuotias tytär.
Aikaan ennen vanhemman tyttären sairastumista ei ollut paluuta, mutta perhe päätti elää mahdollisimman tavallista elämää.
- Arki pyörii nyt ihan kivasti. Olin ensimmäiset kuukaudet kotona, mutta sitten tuli sellainen olo, että pakko päästä töihin. Minä käyn nyt töissä, ja mieheni on ainakin ensi syksyyn asti kotona hoitamassa lapsia.
- On aika rankkaa olla vain kotosalla, koska se on jatkuvaa huolehtimista ja lääkkeiden antamista.
Sytostaattihoitoja kuuden viikon välein
Syövästä toipuminen on pitkä ja hidas prosessi. Seppälöiden seitsemänvuotiaalla tyttärellä on edessä vielä monta reissua Tampereelle.
- Kaksi sytostaattijaksoa on käyty ja kuusi on vielä edessä. Se tarkoittaa sitä, että kuuden viikon välein käymme niissä hoidoissa Tampereella.
Sairastuneella tyttärellä olisi pitänyt olla syksyllä edessä ensimmäiselle luokalle meneminen. Se ei kuitenkaan onnistunut, mutta koulu saatiin tuotua kotiin.
- Meillä käy kaksi opettajaa säännöllisesti opettamassa tytärtä kotona. Koulunkäynti on saatu järjestymään sillä tavalla, Seppälä kertoo.