Hienot kamerat, objektiivit ja muut valokuvausvarusteet ovat kaikkien ulottuvilla. Valokuva-alalle putkahteleekin koko ajan uusia pieniä yrityksiä ja toiminimellä työtä tekeviä kuvaajia. Markkinat ovat kuitenkin rajalliset, joten kilpailu on kovaa. Pikkutekijöitä karsiutuu pois lähes samaa tahtia kuin niitä syntyy.
- Järjestäytyneitä ammatikseen kuvaavia on Suomessa ehkä tuhatkunta, laskeskelee Suomen Ammattivalokuvaajat ry:n toiminnanjohtaja Anna Kaleva-Tsagklas.
Kaleva-Tsagklasin mukaan kilpailu alalla on kovaa, ja oman ongelmansa siihen tuovat sellaiset kuvausharrastajat, jotka hankkivat valokuvauskeikoilla satunnaista sivutuloa. Tällaiset kuvaajat eivät maksa kuvaustuloistaan samanlaisia menoja kuin yrittäjänä toimivat kuvaajat, jolloin kuvausten hintoja poljetaan.
- Siitä tulee valitettavan epätervettä kilpailua alalle, kommentoi Kaleva-Tsagklas.
Vaikka harrastajakuvaajat aiheuttavat pahaa verta ammattilaisten keskuudessa, ei ammattikuvaajien yhdistyksessä katsota pahalla erilaisia urapolkuja. Ammattikuvaajaksi voi Kaleva-Tsagklasin mukaan kutsua ihmistä, joka elättää itsensä kuvaustöillä. Ainoa oikea polku ammattiin ei siis kulje koulun penkin kautta.
- Ammattilaisuus voi tulla kokemuksen kautta.
Kova kilpailu voi parhaassa tapauksessa kannustaa valokuvaajia parantamaan ammattitaitoaan ja palvelujaan, pohtii Anna Kaleva-Tsagklas.
- Useimmat ammatit ovat sellaisia, joissa ei voida jäädä laakereilleen lepäämään. Pitää olla valmis kehittämään itseään ja toimintatapojaan.
Aktiiviharrastaja sai jalan oikean oven väliin
Lahtelainen valokuvaaja Jere Kokko on onnistunut siinä, mistä moni harrastajakuvaaja haaveilee: hän on muuttanut harrastuksen leipätyökseen. Kokko aloitti aikoinaan tekemällä ruokapalkalla tuttavien tarjoamia kuvauskeikkoja. Nyt Kokolla on toiminimi ja hän kuvaa tapahtumia, henkilöitä ja mitä vain asiakas toivoo.
- 13–14-kesäisenä tuli hankittua ensimmäinen digikamera, ja pikkuhiljaa se alkoi viedä enemmän ja enemmän mielenkiintoa, selostaa Kokko uransa lähtökohtia.
Hänen mielestään on hyvä, että valokuvausalalle tulee väkeä erilaisista lähtökohdista.
- Me pystymetsästä lähteneet tuomme ehkä vähän erilaista näkemystä.
Tärkeintä Kokon mukaan on kuitenkin se, että hallitsee kuvaamisen tekniikan suvereenisti. Itse hän on hankkinut tietonsa erilaisia lähteitä lukemalla ja itsenäisesti kokeilemalla.
- Tärkeä valokuvaajan ominaisuus on myös sosiaalisuus ja kyky saada ihmisten parhaat puolet esiin kuvaustilanteissa, muistuttaa Kokko.