Quantcast
Viewing all articles
Browse latest Browse all 12943

Kiellettyä on pakko kokeilla – näin lapsen kieli irtoaa jäisestä rautatangosta

Lämmin vesi on paras apu, kun lapsen kieli jäätyy talvipakkasilla kiinni rautatankoon tai muuhun jäiseen metalliin. Aina vettä ei kuitenkaan ole saatavilla, ja silloin sekä jumiin jäänyt lapsi että vanhempi saattavat panikoitua.

Tilanteessa on tärkeintä pysyä rauhallisena ja välttää hötkyilyä, muistuttavat lahtelaiset päiväkodin johtajat Tuula Kiviaho ja Maarit Raitala.

- Kieltä ei kannata riuhtaista irti, sillä se tekee kipeää. Kannattaa kokeilla muita konsteja. Lapsen oma sylki on hyvä. Jos lapsi vähän säikähtää ja itkee, kyyneleetkin voivat edesauttaa kielen irtoamista. Monesti pikkuihminen voi kuitenkin ehtiä tempaista itsensä irti, Ahtialan päiväkotia luotsaava Kiviaho kertoo.

Parikymmenvuotisen uran aikana hänelle on tullut vastaan vain muutama tilanne, jossa lapsi olisi onnistunut jäädyttämään kielensä johonkin kiinni.

- Muistan, kun kerran puisessa kiipeilytelineessä oli suojaamaton ruuvi, joka oli lapsen mielestä niin houkuttelevan huurteinen, että sitä piti nuolaista. Onneksi silloin oli käytettävissä lämmintä vettä, joten sain kielen irti ruuvista.

Päiväkodeissa jutellaan pakkaskauden alussa lasten kanssa ja kerrotaan, ettei kieltä kannata työntää ulkona mihinkään.

Esimerkiksi lahtelaisen Ruoriniemen päiväkodin ulkoleikkialueella on myös ennen talvea suojattu muovilla muun muassa pihalamput, jotka pakkashuurteen kuorruttamina voivat kiehtoa lapsia. Myös monissa nykyaikaisissa leikkitelineissä ruuvinkannat on suojattu muovitulpin.

Sulata käsin tai hönkimällä

Jos lapsi onnistuu varotoimenpiteistä huolimatta törkkäämään kielensä kiellettyyn paikkaan, vanhemman kannattaa käyttää maalaisjärkeä.

Aikuinen voi esimerkiksi lämmittää jäätynyttä kohtaa omilla käsillään. Vaihtoehtoisesti kieltä voi koittaa sulattaa irti hönkäilemällä siihen. Jotkut kuljettavat mukanaan myös painamalla aktivoituvaa pientä lämpötyynyä.

- Tämähän on ikivanha juttu, jonka varmaan moni muistaa lapsuudestaan. Lapsilla on aina ollut into siihen, että kielellä pitää kokeilla, sanoo Ruoriniemen päiväkodin johtaja Maarit Raitala.

Raitalan ja Kiviahon mukaan päiväkodissa lasten kieliä joudutaan sulattelemaan irti jäisistä esineistä varsin harvoin. Puhe tepsii yllättävän hyvin etenkin esikouluikäisiin lapsiin.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 12943

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>