Päijät-Hämeessä aiotaan siirtyä kuntien järjestämään jätteenkuljetukseen. Kuntien yhteinen jätehuoltoviranomainen Päijät-Hämeen jätelautakunta kaavailee, että kuntavetoiseen malliin siirryttäisiin viimeistään toukokuussa 2017.
Asiasta on annettu lautakunnalle liki 60 lausuntoa ja mielipidettä. Mielipiteensä ilmaisseista kuntalaisista enemmistö kannattaa nykyistä järjestelmää, jossa jätteenkuljetuksen järjestää kiinteistön haltija. Huolena on, että kuntavetoinen malli ei ole yhtä joustava ja hinnat nousevat.
- Alueellamme hinnat ovat korkeammat kuin kunnan järjestämien kuljetusten alueilla, joten en näe suurena uhkana sitä, että hinnat enää nousisivat, torppaa jäteasiamies Taija Frestadius hintahuolen.
Sen sijaan hinnat saattavat yhdenmukaistua.
- Tällä hetkellä suurin ongelma on se, että hinnat ovat asiakkaille hyvin eri suuruisia. Kunnan järjestämä kuljetus selvästi tasapuolistaisi hintoja, Frestadius arvioi.
Tavoitteena nykyistä kattavampi jätteenkuljetusjärjestelmä
Jäteasiamiehen mukaan kuntavetoinen jätteenkuljetus on tarpeen, sillä nykyisen toimintamallin luotettavuudessa on ollut ongelmia. Esimerkiksi monet loma-asunnot ovat jääneet kokonaan jätteenkuljetuksen ulkopuolelle.
- Varsinkin Asikkalassa ja Padasjoella on hyvin paljon loma-asutusta. Siellä tällaisen aluekeräyspisteverkoston luomisen olisi ensiarvoisen tärkeää.
Jäteasiamies korostaa, ettei kuntavetoinen jätehuolto tarkoita yhden toimijan monopolia. Kunnan järjestämä jätteenkuljetus tarkoittaa ainoastaan sitä, että kunta vastaa kuljetusten kilpailuttamisesta. Eri alueilla voi edelleen toimia eri yrityksiä.
- Tällä hetkellä alueella sopimusperusteisia kuljetuksia tekee ainoastaan 5 yritystä, joten yritysten määrä tuskin enää vähenee.
Päijät-Hämeen jätelautakunta päättää jätekuljetusasiasta torstaina.
Kunnan järjestämään jätteenkuljetukseen on tarkoitus siirtyä Heinolan, Lahden ja Orimattilan kaupungeissa sekä Asikkalan, Hollolan, Hämeenkosken, Nastolan, Padasjoen ja Sysmän kunnissa.