Joka neljäs suomalainen kokee työkykynsä heikentyneen. Työkyky ja työssä jaksaminen vaihtelevat kuitenkin alueellisesti.
Esimerkiksi Päijät-Hämeessä tilanne on valtakunnallista tasoa synkempi: joka kolmas ei usko jaksavansa työskennellä eläkeikään saakka. Työkyky vaihtelee suuresti myös koulutusryhmien välillä.
Tulokset selviävät Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ATH-tutkimuksesta. Siinä kartoitettiin hyvinvoinnin maakunnallisia ja väestöryhmien välisiä eroja Suomessa vuonna 2013.
Suomalaisten työurien merkittävä pidentäminen edellyttäisi alueiden välisten erojen kaventamista. THL:n tutkimuksessa todetaan, että toimenpiteiden tulisi kohdistua etenkin alempiin sosioekonomisiin ryhmiin.
Esimerkiksi alimpaan tuloviidennekseen kuuluvien miesten elinajanodote on 69-vuotta, mikä on vain vuoden enemmän kuin vanhuuseläkeiän raja.
Myös lääkäripalveluiden saatavuuteen ollaan Päijät-Hämeessä valtakunnalliseen tason nähden useasti tyytymättömiä. Vähintään joka kolmas kokee saamansa palvelut tarpeisiinsa nähden riittämättömiksi.
Onnellisuus ja tyytyväisyys elämänlaatuun vaihtelee sekin maakunnittain. Uudellamaalla asuvista 56 prosenttia kokee elämänlaatunsa hyväksi, mutta Kymenlaaksossa ja Päijät-Hämeessä asuvista osuus on jo viisi prosenttiyksikköä pienempi, 51 prosenttia.