Quantcast
Channel: Yle Uutiset | Tuoreimmat uutiset
Viewing all articles
Browse latest Browse all 12973

Kosteikkolintulajien kohtalo harmittaa biologia: "Tarvitaan asennemuutosta"

$
0
0

Kevät on alkanut poikkeuksellisen aikaisin ja muuttolintuja on tullut Päijät-Hämeeseenkin. Töyhtöhyyppiä on nähty muutaman kerran, muuttokyyhkyjä, merikotka ja ensimmäinen hiirihaukkakin ovat saapuneet.

- Paljon aikaisemmin tuli harmaalokkeja ja muutama kalalokki. Oman 40-vuotisen harrastajaurani ajalta en muista näin aikaista kevättä, myöntää biologi Esa Lammi.

Lintuja kannattaa bongata Lahden eteläpuolella olevilta suurimmilta peltoalueilta - lähinnä Orimattilasta. Lokkeja näkee niin Vesijärvellä kuin Päijänteenkin järvenselällä.

- Pilkkimiesten kaloja ne enimmäkseen hakevat, kun ei muuta ravintoa vielä kovin paljon ole, Lammi kertoilee.

Maakunnallisesti arvokkaita lintukohteita kartoitetaan

Päijät-Hämeen lintutieteellinen yhdistys on jo useamman vuoden kartoittanut maakunnan lintupaikkoja. Päijät-Hämeessä on kaksi kansainvälisesti arvokasta lintukohdetta ja reilut 20 valtakunnallisesti merkittävää kohdetta.

Tällä hetkellä paikannetaan maakunnallisesti arvokkaita lintukohteita.

- Päijät-Hämeen linnustollisesti arvokkaat metsäalueet ovat valitettavasti aika pieniä. Metsätalous on ollut hyvin tehokasta. Kaikki arvokkaat lintusuot ovat puolestaan Päijät-Hämeen pohjoisosissa, Hartolassa, Lammi kertoo.

Suojelutilanne on sikäli hyvä, että suurin osa linnustolle arvokkaista metsäalueista on jo suojeltuja. Hieman pienempiä suojelemattomia alueita maakunnasta kuitenkin löytyy. Myös muuttolintujen suosimat tulvapellot pitäisi biologin mielestä pyrkiä säilyttämään sellaisenaan.

- Niiden lähelle ei pitäisi rakentaa mitään uutta, mikä häiritsee lintuja. Myös voimalinjojen rakentamiseen on syytä kiinnittää huomiota, Lammi ohjeistaa.

"Kosteikkolinnuilla menee todella huonosti"

Kaikkein uhatuimpia ovat kosteikkolinnut, jotka tulevat toimeen ainoastaan rehevillä järvillä.

- Niillä menee todella huonosti. Mustakurkku-uikku ja heinätavi ovat kadonneet maakunnasta lähes kokonaan. Viime vuosina yleisemmätkin lajit kuten tukkasotkat ja nokikanat ovat taantuneet huomattavasti, biologi Lammi harmittelee. 

Kosteikkojen suojelu kaipaisi hänen mukaansa asennemuutosta.

- Lintuvesialueista monet on toki rauhoitettu luonnonsuojelualueiksi, mutta sitten ne on jätetty oman onnensa nojaan. Ei ole tehty mitään kunnostustöitä. Aika monenlaisia keinoja olisi käytettävissä ranta-alueiden laiduntamisesta ruoppauksiin.

Hänen mukaansa kyse ei ole tiedon vaan rahan puutteesta.

- Viranomaiset tiedostavat tilanteen, mutta rahanpuute on päällimmäinen syy siihen, että hoitotoimet ovat jääneet tekemättä. Lintuvesien kunnostukseen ei ole juuri ohjattu rahaa.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 12973

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>