Suomalaisista työikäisistä noin 7 000 - 10 000 arvioidaan olevan etenevä muistisairaus. Muistisairas voi esimerkiksi vaellella, olla aggressiivinen, kiroilla tai rikkoa muutoin totuttuja sosiaalisia normeja.
Päijät-Hämeen muistiyhdistyksen muistiluotsiohjaaja Petra Behm toteaa aivoterveydenhoitoniksien olevan helppoja ja yksinkertaisia asioita, joihin kannattaa vain kiinnittää huomiota arjen juoksussa.
- Aivoista huolehtiminen lähtee liikkeelle siitä, että kaikki vaikuttavat, kuten liikuntatottumukset, monipuolinen ravinto, uni ja sosiaaliset suhteet.
Tärkeää Behmin mukaan on myös säännöllinen aivojen käyttäminen.
- Aivojaan ei saa päästää liian helpolla. Ristikoiden täyttäminen, käsitöiden tekeminen ja vaikka leipominen - kaikki vaikuttavat myönteisesti omaan aivoterveyteen, hän summaa.
Lahtelainen taikuri Jarmo Luttinen on vienyt aivojumpan lähes äärimmäisyyksiin.
- Muisti on jokaisella henkilökohtainen ominaisuus, joka on jo syntyessä. Muistamista sen sijaan voi parantaa ja taito on pysyvä. Toistamalla muistaminen helpottuu ja kiinnostus asiaa kohtaan auttaa myös muistamista. Muistamista voi harjaannuttaa myös erilaisilla tekniikoilla, neuvoo piin kaksi tuhatta ensimmäistä numeroa muistava Jarmo Luttinen.
Pelottavatko muistisairaudet sinua? Jumppaatko aivojasi? Miten mielesi pysyy virkeänä?
Tällä viikolla vietetään kansainvälistä Aivoviikkoa. Viikon aikana eri puolilla Suomea järjestetään avoimia yleisötilaisuuksia.