Katusovittelua ryhdytään ensi vuonna laajentamaan koko Suomen alueelle. Katusovittelua on käytetty vuoden ajan Helsinkiläisessä ostoskeskuksessa, ja ensi vuodeksi katusovittelu-menetelmän Norjasta Suomeen tuonut Aseman Lapset yhdistys hakee Raha-automaattiyhdistykseltä rahoitusta isompaan projektiin.
- Katusovittelu on nopean toiminnan sovittelua. Kun sovittelu pidetään viikon sisällä tapahtumasta, niin se pysyy nuoren mielessä. Nuorten maailma on nyt: pienet tötöilyt pitää hoitaa heti, sanoo Aseman Lapset ry:n hankepäällikkö Heikki Turkka.
Sovittelussa nuorelle, alle 18-vuotiaalle, annetaan mahdollisuus sovitella aiheuttamansa vahinko kauppiaan kanssa. Näin nuori välttyy rikosrekisteriltä. Jos nuori suostuu sovitteluun, paikalle kutsutaan yrittäjä, lastensuojelu sekä nuoren vanhemmat.
Lahtelaisen kauppakeskus Trion kiinteistöpäällikkö Rebecca Haaranen on ollut nuorten sovitteluissa mukana vuodesta 2008 Päijät-Hämeen sovittelutoimiston kanssa. Sovittelussa asianomaiset istutetaan yhteisen pöydän ääreen ulkopuolisen sovitteluohjaajan kanssa. Vahinko korvataan rahalla tai työllä. Sovittelusta tehdään virallinen päätös ja nuori saa korvattua aiheuttamansa vahingon ilman merkintöjä rikosrekisteriin.
Rikkeitä on soviteltu vuosittain Lahdessa viitisen kappaletta.
- Sovittelua käytetään pieniin rikoksiin: töhryihin, kaiverruksiin tai ikkunan rikkoutumisiin. Yhden henkilön kanssa sovitellaan vain kerran, mutta tällä hetkellä ei ole tiedossa, että kukaan olisi uusinut tekonsa kauppakeskuksessa, sanoo Haaranen.
"Eivät nuoret ajattele"
Noin 15-vuotiaat Jontte, Niki ja Pauliina tietävät kaveripiiristään nuoria, jotka ovat varastaneet kaljaa ja vaatteita. Kerran yksi jäi jopa kiinni, sanoo Pauliina.
- Se joutui vartijan koppiin ja poliisi tuli paikalle.
Laki sanoo, että rikoksen tekijä pitää luovuttaa poliisille, mutta sovittelussa riittää, että poliisille tehdään ilmoitus. Viranomaiset ovat mukana, jotta tilanne pysyy asiallisena ja perheelle voidaan antaa myös neuvoja ja tukea. Jokaisesta rikoksesta tehdään myös lastensuojeluilmoitus.
- Nuoret eivät osaa ajatella niitä kustannuksia, joita syntyy. Nuorikin jossakin vaiheessa ymmärtää, ettei ole kivaa, kun omaisuutta turmellaan. Sovittelua voidaan käydä myös nuoren lähtökohdasta: olisiko kiva, jos sinun mopoasi töhrittäisiin, kertoo Haaranen.
Lakipykälä aiheuttaa projektille haastetta, sanoo Aseman Lapset yhdistyksen hankepäällikkö.
- Rikkeen tehnyt henkilö pitää luovuttaa poliisille välittömästi. Se on vielä auki, miten tähän päästään: riittääkö, että lakia tulkitaan sillä tavalla, että jos nuori suostuu sovitteluun, niin ei ole tarvetta nostaa rikosilmoitusta, eikä poliisia tarvittaisi lainkaan.
"Mikä se rekisteri oikein on?"
Käytännössä projektia lähtisivät vetämään kasvatusalan ammattilaiset. Tämä vaatii talkoohenkeä, sanoo Turkka.
- Viehän tämä aikaa yrittäjiltä. Tunti ainakin menee, kun asiat sovitellaan. Resursseja se toki vaatii, toteaa Haaranenkin.
Nuoret näyttävät sovittelulle peukkua, osoittavat hyväksyntänsä. Ehkä ei oikein ymmäretä, mitä on tehty, kolmikko myöntää.
- Ei kuitenkaan harmita jälkikäteen, jos ei jää kiinni, he sanovat.
- Periaatteessa sovittelu olisi reilua. Jos jäisi kiinni, niin mieluummin tekisin töitä, kun lähtisin kyttien kanssa.
Kysyn nuorilta, mikä se sellainen rekisteri mahtaa olla. Pääseekö siitä eroon?
- Eikse poistu kahden vuoden sisään? Ei kun kolmen.
- Jos saat h-merkin, niin et ikinä pääse kytäksi.