Venäläisvaluutan arvo on laskenut viime kesästä noin 25 prosenttia. Ruplalla ostaminen on tuntuvasti kalliimpaa kuin aiemmin ja se on alkanut vaikuttaa niin matkailuun kuin yritysten tuotteiden myyntiin itänaapuriin.
- Matkailijoiden vähentyminen näkyy eritoten Kaakkois-Suomessa, mutta tilanne heijastuu myös Hämeeseen. Esimerkiksi tuttavani Venäjällä kertovat, että Suomi ei nyt houkuttele matkakohteena, koska kaikki on tuntuvasti kallistunut, kertoo Hämeen Venäjän-kaupan killan puheenjohtaja Janne Kyllönen.
Vientiyrityksistä hankalimmassa asemassa ovat ne, joiden tuotteet tehdään kokonaan Suomessa ja euro määrittelee hinnat.
- Ne, joilla on myös tuotantoa Venäjällä, on helpompaa, koska ne pystyvät myymään ruplilla.
Killassa ei kuitenkaan haluta synkistellä liikaa. Ukrainan kriisi on kiihdyttänyt ruplan arvonlaskua, mutta ei vielä ole näkynyt muutoin kaupankäynnissä.
- Suurin hankaluus on valuuttakurssi, muista vaikutuksista en ole kuullut tai tehnyt havaintoja.
Kyllönen muistuttaa, että tilanne ei ole uusi. Vastaavaa on koettu ennenkin ja Venäjällä osataan myös varautua tilanteeseen.
- Rupla on aiemminkin heikentynyt pitkälläkin aikavälillä, ja venäläisyritykset ovat varautuneet budjeteissaan sekä ajattelussaan siihen. Siinä mielessä kyse ei ole katastrofista, vaikka kauppa jonkin verran kärsiikin.