Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveysyhtymän johtaja Jouni Mutanen pitää sopua sote-uudistuksen toteutustavasta hyvänä. Hänestä on myönteistä, että vuosien epävarmuus poistuu, sillä se on haitannut sosiaali- ja perusterveydenhuollon kehittämistä.
- Epävarmuus on haitannut myös toimijoiden motivaatiota. On hyvä asia, että poliittinen yksimielisyys on näin laajaa, joten ei synny tilannetta, että tällä hallituskaudella tehdään ratkaisu ja seuraavalla kaudella sitä muutetaan. Oli yllätys, että yksimielisyys uudistukseen löytyi, sote-ratkaisua kunnianhimoiseksi luonnehtiva Mutanen sanoo.
Hallituspuolueiden ja opposition välillä syntynyt sopu sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisestä perustuu viiden alueen malliin, joka pohjautuu nykyisiin erityisvastuualueisiin. Lahti kuuluu nykyisellään Tampereen yliopistosairaalan erityisvastuualueeseen, vaikka alueella on vuonna 2012 tehty hakemus Päijät-Hämeen siirtymisestä Helsingin yliopistollisen keskussairaalan alaisuuteen.
Mutanen uskoo, että etenkin erityisvastuualueen valikoitumisesta käytäneen jatkossa paljon keskustelua, jos uudistus toteutuu.
- Keskustelua herää varmasti myös siitä, miten Päijät-Hämeen kunnat pääsevät vaikuttamaan isojen alueiden kautta.
Suuret muutokset vievät aikaa
Koska uudistus on perusteellinen, Mutanen uskoo käytännön toteutuksen vievän vielä aikaa. Hän arvioi uuden hallinnon ja ohjausjärjestelmän rakentamiseen kuluvan vuosia.
- Vaikutukset ihmisten palveluarjessa näkyvät nekin vuosien viiveellä.
Hän pitää hyvänä, että jos vastuu sote-palveluista on isoilla erityisvastuualueilla, se antaa mahdollisuuden sovittaa palveluita nykyistä paremmin yhteen.
- Yksi mallin mahdollisuus on, että se antaa mahdollisuuden uudistaa terveyspalvelujärjestelmää niin, että siirrytään monikanavaisesta yksikanavaiseen rahoitukseen. Se on ehto sille, että voimme vähentää eri sosiaaliryhmien eriarvoisuutta, mikä on nykyisen järjestelmän suurimpia epäkohtia.
Sairaanhoitopiirien johtajat eri puolilla Suomea muistuttavat uudistuksen vaativan vielä paljon työstämistä. Heidän mukaansa huomiota täytyy kiinnittää muun muassa terveyspalveluiden pysymiseen kansalaisten lähellä.
Pääosin sairaanhoitopiirien johtavat ovat kuitenkin tyytyväisiä viiden alueen malliin.