Pyhä Suurmarttyyri Georgios Voittaja eli Pyhä Yrjänä oli 200-300 lukujen vaihteessa elänyt roomalainen upseeri. Legendan mukaan hän surmasi lohikäärmeen ja pelasti kuningas Selbiuksen tyttären. Voittaja koki kuitenkin marttyyrikuoleman, kun pakanallinen keisari Diocletianus kidutti ja surmasi kristinuskoon kääntyneen Georgioksen.
Keski-Suomen museo Jyväskylässä on onnistunut saamaan näytteille liki 130 ikonia 1600-luvulta tähän päivään.
– Kaikissa näissä on valkoinen ratsu ja tuo lohikäärme, joka saa surmansa keihään pistosta. Urhea Pyhä Yrjänä istuu ratsun selässä ja tavallisesti hänellä on punainen viitta, kuvailee näyttelyn pääteemaa indententti Erkki Fredrikson.
Ensi kertaa länsimaisia piirteitä
Keski-Suomen Museon viidestoista pääsiäisnäyttely tuo ensi kertaa esille länsimaisen kirkon piirteitä. Aiemmat 14 näyttelyä syntyivät puhtaasti ortodoksisen, itäisen kirkon perinteestä ja sen eri aiheista: pääsiäisen ikoneista, parantavista ikoneista, jälleenrakennuskauden ikoneista ja parin merkittävän ikonimaalarin teoksista.
Ikonien ohella näyttelyssä on esillä kolme suomalaista Pyhä Yrjänä -veistoskokonaisuutta. Vaikuttavin niistä on katolilaista perinnettä noudattava Hollolan keskiaikaisen kivikirkon Pyhä Yrjänä.
– Kristinusko oli juurtumaisillaan katolisessa muodossa mm. Keski-Suomeen ja Hollolan kirkko oli Jyväskylää lähinnä oleva kirkko. 1400-luvun lopulla oli aihetta pelästyä tuota voimakasta veistoskokonaisuutta kirkon asehuoneessa, jossa se on ollut puoli vuosituhatta, kertoo Fredrikson.
Harvinainen matkaikoni kokoelma
Ison ryhmän pääsiäisnäyttelyssä muodostaa 44 pienen ja metallisen matkaikonin kokoelma.
– Uskovaiset ortodoksit ottivat aina ikonin mukaansa voidakseen olla ikonin läheisyydessä. Esimerkiksi ruokaillessa se laitettiin pöydälle ja sängyn päätyyn kun nukuttiin. Tiettävästi tämä on alallaan suurin Georgios Voittaja matkaikoneitten näyttely. Ja vaikka pyhäin kuva ei saisi olla kauppatavarana, niin näillä on keräilykiinnostusta aika paljon, tietää Fredrikson.
Matkaikonit olivat uskovaisille ortodokseille halpoja teettää ja helppo kuljettaa mukana.
– Helposti havaitsee, että joissakin on ollut kourallinen hopeisia ruplia, jotka on annettu valurille ikonin materiaaliksi ja joissakin on ollut melkeinpä puhdasta kuparia ja hinta on ollut sen mukainen.
Pyhä Georgios Voittaja - Pyhä Yrjänä -näyttely on esillä Keski-Suomen museossa 27. huhtikuuta saakka.