Viljelijät hämmästelevät leipomoalan puheita kotimaisen rukiin pulasta. MTK:n Etelä-Hämeen maa- ja ympäristöpoliittisen valiokunnan puheenjohtaja, maanviljelijä Ilpo Markkola sanoo, että ruista viljeltäisiin nykyistä enemmän, jos viljasta maksettaisiin parempaa hintaa.
– Muutamia vuosia sitten käytiin neuvotteluja isojen leipomoalan yritysten kanssa, eivätkä ne silloin olleet valmiita maksamaan kotimaisesta rukiista, koska ulkomainen on halvempaa. Viljaa on tuotu paljon ainakin Puolasta ja Baltian maista sekä Kazakstanista asti, sanoo Markkola.
Fazer Myllyn johtaja Pekka Mäki-Reinikka kiistää hintaväitteen.
– Perinteisista viljalajeista vain rypsistä maksetaan tuottajalle enemmän kuin rukiista, hän toteaa.
Fazerin käyttämästä ruisviljasta noin puolet tulee Suomen ulkopuolelta.
Huolta viljelyperinteestä
Ruis on hankala viljeltävä, sen tietävät niin viljelijät kuin viljanjalostajat. Rukiin viljely ja kysyntä on silti nosteessa. Siitä esimerkkinä on hanke, jossa isot leipomoalan yritykset kuten Fazer ja Vaasan kouluttavat ja kannustavat viljelemään enemmän ruista.
Fazer on asettanut tavoitteeksi, että Oululainen-tuotemerkin ruisleivissä käytetään kahden vuoden kuluttua vain kotimaista ruista.
Maanviljelijä uskoo, että rukiin kotimaisuus kiinnostaa yhä enemmän, koska tuontivilja on kallistunut.
– Varmaan myös sillä on vaikutusta, että kotimaisuudesta keskustellaan yhä enemmän ja kuluttajien mielipide painaa, Ilpo Markkola arvioi.
MTK:n mukaan ruista viljellään tänä vuonna noin 26 000 hehtaarilla. Hämeenkoskelainen maanviljelijä on silti huolissaan, löytyykö maasta tulevaisuudessa osaamista lajikkeen viljelyyn.
– Rukiissa on omat niksinsä. En tiedä, onko nuorilla viljelijöillä osaamista. Ainakin perinne on vaarassa, arvioi Ilpo Markkola.