Poliisihallinnon uudistus ei ole lähtenyt käyntiin täysin kivuttomasti. Suomen Poliisijärjestöjen Liiton mukaan poliisit ympäri maata valittelevat varojen niukkuutta.
– Määräaikaisissa suhteissa olevat saavat varautua lähtemään. Lisäksi eri suunnilta on tullut tietoa siitä, että viikonlopputöitä töitä tullaan vähentämään, Aika murheellisia viestejä tulee, sanoo SPJL:n puheenjohtaja Yrjö Suhonen
Osa poliiseista pelkäsi jo etukäteen, että poliisihallinnon uudistus toisi lisää päälliköitä, mutta kenttätyö kärsisi. Liiton mukaan tilanne ei ole ainakaan parantunut:
– Eivät partiot mihinkään ole lisääntyneet – pikemminkin päinvastoin. Se on totta, että etäisyydet kasvavat ja poliisi tulee entistä näkymättömämmäksi harvaan asutuilla alueilla, Suhonen arvioi.
Joidenkin mukaan ilman uudistusta kenttätyö olisi jopa kurjemmalla tolalla. Yrjö Suhonen ei ole väitteistä vakuuttunut.
– Rauhoittelu lienee poliitikkojen ja korkeimman poliisijohdon tehtävä – eihän rauhattomuutta ja epäuskoa saa kylvää kansalle. Mutta mitä loitommaksi Kehä Kolmosen sisältä mennään, sitä kauemmin partion paikalle tulo kestää. Kansalaisten kannattaa vain totutella entistä hitaampaan ja huonompaan palveluun, Suhonen kärjistää.
Lahden kenttäkomisario Taisto Kuhlman myöntää, että henkilöstön riittämättömyys on uudistuksen isoimpia kipukohtia myös Hämeessä:
– Jokainen poliisi, joka otetaan pois hallinnosta on jossain vaiheessa myös pois kentältä. Aina kun kentältä miehet vähenevät, myös partiointi vähenee.
Keskuspaikkoihin keskittyminen tarkoittaa, että syrjäkylille saapuminen vie väistämättä enemmän aikaa.
– Mutta kyllä apu sinne syrjäkylillekin suhteellisen nopeasti saadaan, Kuhlman lupaa.
Isomman alueen koordinointi teettää töitä, mutta tuo mahdollisuuksia
Liiton puheenjohtajan mukaan tilanne pahenee vuoden sisällä entisestään.
– Poliisien määrä laskee ainakin sadalla tämän vuoden aikana - jos sekään riittää.
Poliisilaitosten yhteenliittymiä on tehty ympäri Suomea, eikä täysin kivuttomasti. Lahden ja Hämeenlinnan alueiden poliisit yhdistyivät Hämeen poliisilaitokseksi.
– Kipukohtia on paljonkin. Joidenkin ihmisten tehtäväkuvat ovat muuttuneet ja sitä kautta on tullut arvostelua. Mutta kyllä tämä kokonaisuutena on käyntiin lähtenyt ja kansalaisten turvallisuus on pystytty säilyttämään hyvällä tasolla, Taisto Kuhlman vakuuttaa.
Hän näkee uudistuksessa myös mahdollisuuksia.
– Jos toisessa kaupungissa on vajausta, toinen voi paikata. Mutta mitä isompi alue on, sitä enemmän sen koordinointi teettää töitä.
Tuorein poliisiuudistus on lyhyen aikavälin sisällä jo kolmas. Pitkäjänteisempi valmistelu olisi saattanut säästää pahimmilta kömmähdyksiltä, Kuhlman arvioi.
– Tämä jouduttiin ajamaan läpi suhteellisen lyhyessä ajassa. Varmaan reilummalla suunnitteluajalla olisi voinut tulla valmiimpaa. Olemme pystyneet hoitamaan poliisitoiminnan kuitenkin ihan tyydyttävällä ellei jopa hyvällä tasolla. Pieniä kitinöitä kuuluu aina, mutta niitä on ajan kuluessa varaa korjata ja katsoa onko parempia toimintamalleja olemassa.
Hätäkeskuksen muutto ei sekoittanut poliisin pakkaa
Hätäkeskusuudistuksen suhteen ollaan kentällä huomattavasti tyytyväisempiä. Lahden kenttäkomisario katsoo toiminnan siirtyneen Hämeenlinnasta Turkuun jopa yllättävän ongelmattomasti.
– Kevään uudistus käynnistyi teknisesti erittäin hyvin. Ylimenoyönä sitä ei oikeastaan edes huomannut. Ei ole ajatettu vääriin paikkoihin, vaan käytännön toiminta on lähtenyt hyvin käyntiin, Taisto Kuhlman kiittelee.
Liitonkaan korviin ei ole kantautunut kentältä kielteisiä viestejä.
– Käytännön työt tuntuvat hoituvan. Tietysti kenttäjohtaja joutuu ottamaan entistä enemmän vastuuta käytännön tehtävien pyörittämisessä, kun hätäkeskus keskittyy välittämään tehtävän kenttäjohtajalle ja ottaa seuraava puhelua vastaan, summaa SPJL:n puheenjohtaja Yrjö Suhonen.