Moni saattaa elämänsä aikana tehdä tai teettää useammankin testamentin, kun päivitykset lasketaan mukaan.
– Testamenttia voi muuttaa elämän aikana niin monta kertaa kuin haluaa ja tilanne sen vaatii, sanoo asianajaja, varatuomari Susanna Junnila Lahdesta.
Junnilan havaintojen mukaan yhä nuoremmat tekevät testamentin, kun on omaisuutta ja läheisiä, joita haluaa erityisesti turvata.
Laki eli perimysjärjestys määrittää perinnönjaon tyyppitapaukset. Jos joku haluaa tehdä etukäteen erillisiä määräyksiä, antaa tiettyä omaisuutta esimerkiksi jollekin muulle kuin sukulaiselle, se tapahtuu testamentin avulla.
Susanna Junnilan mukaan hyvin tehty ja yksiselitteinen testamentti estää kuoleman jälkeisiä riitoja, selkeyttää perinnönjakoa ja turvaa testamentin tekijän läheisten ihmisten elämää.
– Leskellä on vahva asema puolison kuoleman jälkeen, mutta hänkin saattaa tarvita lisäturvaa. Leski saa asua yhteisessä asunnossa, mutta ei voi esimerkiksi myydä asuntoa. Lasten lakiosaoikeuden mukaan talosta puolet kuuluu perillisille, joilta pitää saada lupa myyntiin.
Avoparien on Junnilan mukaan ehdottoman tärkeä tehdä testamentti.
- Jos pari vaikka asuu yhteisessä asunnossa ja toinen kuolee, avoleskellä ei ole lakiin parustuvaa oikeutta jäädä yhteiseen kotiin asumaan. Testamentti on silloin ainoa turva mahdollisissa riitatilanteissa.
Kuka tahansa voi tehdä testamentin
Testamentin teko on Junnilan mukaan järkevää silloin, kun on asunto, omaisuutta, lapsia tai avopuoliso.
Hän suosittelee testamentin tekoa ammattilaisella, vaikka sanookin, että kuka tahansa voi asiakirjan tehdä, kunhan ei todistuta sitä sukulaisilla ja tee asiakirjaa näin pätemättömäksi.
Testamenttia ei rekisteröidä mihinkään kuten esimerkiksi avioehtosopimukselle tehdään. Testamentti on voimassa heti laadinnan jälkeen ja tulee esille perunkirjoituksessa.
- Jos testamenttia ei säilytä varsinaisessa tallelokerossa, alkuperäinen kappale kannattaa säilyttää muiden tärkeiden asiakirjojen seassa. Kopio kannattaa ottaa, mutta alkuperäiskappale on kopiota tärkeämpi, opastaa Junnila.