Hollolaa on pidetty yleisesti vastahakoisena kuntaliitosten suhteen. Valtuustokysely kuitenkin osoittaa, että rivit rakoilevat toden teolla.
– Olen vastustanut kuntaliitoksia alusta asti, joten en voi kääntää kelkkaani tässä vaiheessa, toteaa yksi valtuutetuista.
Puolet vastanneista ei kannata selvityksen alla olevaa kuuden kunnan liitosta.
– Lahden talous on tällä hetkellä ja tulevaisuudessa sellaisessa tilassa, että ainakaan minä en halua, että Hollolalaiset veronmaksajat joutuisivat maksumiehiksi päättömissä investoinneissa ja niistä koituneissa veloissa, perustelee liitosta vastustava valtuutettu.
Yli kolmannes kuitenkin kannattaa suurkuntaa, ja enemmistö hyväksyisi pienemmän liitoksen, mikäli isompi kaatuu. Loput ilmoittivat tekevänsä ratkaisunsa vasta selvityksen pohjalta.
– Pienten kuntien (esim. Hollola, Kärkölä, Hämeenkoski) yhteen liittämisellä ei ratkaista haastetta, joka kuntarakenteessa on jo nyt käsillä, huomauttaa puolestaan suurta kuntaliitosta kannattava.
Näyttääkin siltä, että päättämättömät tulevat olemaan vaa’ankieliasemassa.
Valtuutetuilta tiedusteltiin myös mieluisinta kuntaliitoskumppania. Selvä enemmistö Hollolan valtuutetuista mainitsi vastauksessaan Lahden, eikä usko, että pienten kuntien yhteen liittyminen ratkaisi kuntien keskeisiä ongelmia.
Lahden kannalle kallistuivat myös kuntaliitoskannastaan muutoin vielä epävarmat. Hieman alle puolet lähtisi Hämeenkosken ja Kärkölän kelkkaan.
Lahtelaisvaltuutetuilla kelpaa liitos kuin liitos
Lahden osalta valtuustokysely ei paljastanut yllätyksiä. Noin 90 prosenttia vastanneista kannattaa kuuden kunnan liitosta. Vastustamista perustellaan lähinnä sillä, ettei hankkeen uskota toteutuvan.
Mahdollisimman laajaa ja eheää kuntarakennetta kannatettiin koko alueen vetovoimaisuuden lisäämisen nimissä.
– Leveämmät hartiat ovat todellakin tarpeen. Tontti- ja elinkeinopolitiikkaa täytyisi pysytä tarkastelemaan isommassa viitekehyksessä. Uskon, että myös joukkoliikenne olisi helpompi järjestää. Myös edunvalvonta suhteessa pääkaupunkiin ja eduskuntaan tehostuisi, arvioi yksi valtuutetuista.
Lahden valtuutetuille kelpaisi myös pienempi liitos, ja mieluisimpana kumppanina pidetään Nastolaa. Hollola olisi selvä ykkönen, mutta kunnan vastahakoisuus saa vastaajat epäröimään. Ketään ei saa liittää pakolla, valtuutetut korostavat.
Pikkukunnat eivät halua jäädä yksin: "Jokin liitos tarvitaan"
Pienissä kunnissa enemmistö vastanneista valtuutetuista suhtautuu isoon kuntaliitokseen suopeasti. Päättämättömiä on kuitenkin vielä sen verran, että vaaka voi myös kallistua toiseen suuntaa, jos selvityksen perusteet eivät vakuuta.
Kärkölässä ja Hämeenkoskella myös pienempi liitos saa kannatusta, mikäli isompi kariutuu. Valtuutetut tiedostavat, että omillaan ei enää pärjätä.
– Yksin emme voi jäädä, tiivistää hämeenkoskelainen valtuutettu.
Lahden sijaan Hämeenkosken valtuutetut suosisivat ensisijaisesti Hollolaa ja Peruspalvelukeskus Oivan piiriin kuuluvia pikkukuntia.
– Lahti hoitakoon lestinsä siihen malliin, että ympäristökunnat tahtovat siihen liittyä! toteaa yksi vastanneista.
Kärkölässä Lahti kiilaa Hollolan edelle.
– Hollola, Hämeenkoski ja Kärkölä -liitos ei kannata taloudellisesti. Jokin liitos tarvitaan; mitä isompi, sen parempi.
Pienempiä kuntia suosivat perustelevat näkemystään sillä, että Lahden kelkassa säästöt iskisivät pieniin paikkakuntiin.
Vaikka nastolalaisista valtuutetuista suurin osa pitää Lahtea mieluisimpana liitossuuntana, mukaan halutaan myös muita pikkukuntia kuten Iitti. Pelko altavastaajaksi jäämisestä näkyy myös Nastolan vastauksissa.
Iitissä lämmetään pienemmälle liitokselle
Iitti on pienistä kunnista ainoa, jossa ei lämmetä kuuden kunnan liitokselle. Pienempi liitos esimerkiksi Nastolan kanssa kelpaisi silti enemmistölle vastanneista.
– On aivan keskeistä olla itse päättämässä ja pohtimassa vaihtoehtoja. Valtion talouden sopeutustoimet, vähenevät kunta-avustukset, väestön ikääntyminen ja siitä seuraava huoltosuhteen heikkeneminen aiheuttavat etenkin pienille kunnille sellaisia haasteita, että on parempi olla koskivene kuin ajopuu, muotoilee yksi valtuutetuista.
Kyselyn perusteella näyttää siltä, että kuntaliitoksia on luvassa. Vaikka kuuden kunnan liitos kaatuisi, selvä enemmistö vastanneista olisi valmis myös pienempään liitokseen.
Selvää on kuitenkin se, että valtuutetut kunnioittavat selvitystyötä ja odottavat vakuuttavia perusteluita.
Yle Lahden kyselyyn valtuutetuista vastasi: Lahti 78%, Hollola 74%, Hämeenkoski 76%, Kärkölä 79%, Nastola 67% ja Iitti 63%.