Joutjärven kirkko saa harvinaiset etäsoitettavat urut. Kesän aikana rakennettaviin urkuihin liitetään valokuitukaapelilla siirrettävä koskettimisto, jolla kanttori voi soittaa myös kirkon etuosasta. Etäyhteyden ansiosta kanttori pystyy soittaessaan paremmin osallistumaan meneillään olevaan tilaisuuteen.
– Idea urkuihin tuli itse asiassa papistolta. He ehdottivat uusien urkujen sijoituspaikaksi kirkon etuosaa, mutta sinne ei mahdu. Sitten syntyi idea etäyhteydestä ja nykytekniikallahan se on mahdollista, Joutjärven seurakunnan kanttori Lauri Töldsepp selittää.
Etäsoitettavia urkuja on käytössä mm. Finlandia-talossa ja Helsingin tuomiokirkossa. Sibeliustalon uruissa on olemassa valmius siirrettävään lisäsoittopöytään, mutta rahanpuutteen vuoksi sitä ei ole otettu käyttöön.
Etäsoitto suojelee kuuloa
Kirkon etuosassa soittaessaan kanttori kuulee urut samalla tavalla kuin kirkkoväki.
– Silloin yhtäaikainen soittaminen ja laulaminen on helpompaa. Lisäksi etäyhteys suojelee kuuloa. Harva kanttori käyttää kuulosuojaimia, Töldsepp paljastaa.
Puoli miljoonaa maksavissa uruissa on 24 äänikertaa ja ne rakentaa Sotkamon Urkurakentajat.
– Urkujen hinnaksi tulee lisäsoittopöydän kanssa 500 000 euroa. Pillit tehdään käsityönä, mikä tietenkin maksaa, lahtelaiskanttori muistuttaa.
Joutjärven kirkon vanhat urut on purettu ja lahjoitettu Viroon Mustveen seurakunnalle.
– Vanhat urut olivat vuodelta 1962, itäsaksalaista tekoa. Ne eivät oikein sopineet kirkon akustiikkaan ja ne alkoivat hajota, Tölsepp listaa.
Uusien urkujen asennus alkaa kesäkuussa ja ne otetaan käyttöön syys–lokakuussa.