Kokoomusnuorten liittohallituksen jäsen, Heinolan kaupunginvaltuutettu sekä tarkastuslautakunnan puheenjohtaja ja nyt myös eduskuntavaaliehdokas. Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa strategista rahoitusta opiskelevalla Juuso Seppälällä on monta rautaa tulessa.
– Tulevan lukuvuoden aikana olisi tarkoitus valmistua, saksalaisesta henkilöautostaan Heinolan Siltasaaressa nouseva Seppälä kertoo.
Stereotyyppisestä kokoomusnuoresta hän poikkeaa maltillisuudellaan. Hän kuitenkin tunnustaa, että nuorisojärjestön rooli on pitää emopuoluetta varpaillaan.
– Esimerkiksi me ja vasemmistonuoret olemme pitäneet tämän sekalaisen hallituksen ja kompromissien aikana omia aatteitamme esillä.
Viikonloppuna Seppälä jännittää satojen muiden kokoomuslaisten tavoin Lahdessa. Puoluekokous valitsee uuden puheenjohtajan ja samalla Suomelle uuden pääministerin.
– Minulla ei ole mitään parempaa tietoa, kuka puheenjohtajakilpailussa on muiden niskan päällä. Olemme historiallisessa tilanteessa, että voimme valita Suomelle pääministerin. En näe sitä ongelmana demokratian kannalta. On muissakin puoluekokouksissa valittu pääministereitä kesken hallituskauden, Seppälä muistuttaa.
Oma suosikki tiedossa, mutta piilossa
Seppälällä on oma suosikkinsa kolmikosta Paula Risikko, Alexander Stubb ja Jan Vapaavuori. Hän kuitenkin pitää suunsa tiukasti supussa puheenjohtajatoiveestaan. Seppälä puhuu ehdokkaista sentään yleisellä tasolla.
– Jos puolue haluaa ennen kaikkea vaalivoittoa, silloin valinta osuu Stubbiin. Jos maakuntien asiat ja konservatiinen maailmankatsomus ovat valinnan perusteita, puheenjohtajaksi nousee Risikko. Jos puoluekokousedustajat haluavat vahvan johtajan, silloin valinta on Vapaavuori, ilman äänioikeutta puoluekokoukseen osallistuva Seppälä pallottelee.
Itsensä arvokonservatiiviksi ja talousliberaaliksi mieltävä, mutta ismejä ja leimoja karsastava Seppälä kertoo olevansa ennen kaikkea pragmaattinen toimija. Ismeistä vähiten huono on pragmatismi.
– Haluan valita aina järkevimmän tien politiikassa.
Mihin suuntaan uuden puheenjohtajan pitäisi Seppälän mukaan kokoomusta viedä?
– Me kokoomusnuoret peräänkuulutamme oikeistolaisempaa politiikkaa. Emopuolue on ottanut Jyrki Kataisen aikana askelia kohti keskustaoikeistoa ja sillä tavoin saanut kannatuksen ylös.
– Kannatuksen valossa Kataisen aika puheenjohtajana ja pääministerinä on ollut hyvää, ja olemme voittaneet jokaiset vaalit. Silti haluaisimme askelia oikealle.
Seppälä himoitsee kansanedustajaksi
Heinolassa kaupunginvaltuutettuna toimiva Seppälä hakee tosissaan paikkaa eduskunnassa ensi kevään eduskuntavaaleista. Heinolalaista kansanedustajaa ei ole nähty Arkadianmäellä aikoihin.
– Mistään harjoituskampanjasta ei ole kyse. Haluan tosissani eduskuntaan ja minulla on tulossa iso kampanja, Hämeen kokoomusnuorten tuella eduskuntavaaleihin lähtevä Seppälä linjaa.
– Pidän erittäin tärkeänä sitä, että Itä-Hämeellä olisi oma kansanedustaja.
Tyhjän päälle mies ei jää, vaikka ura politiikassa ei ottaisikaan tuulta alleen.
– Etsin koko ajan myös oikeitakin töitä ja elän ihan tavallista elämää, Seppälä virnistää.
Heinolan maalaiskunnassa vuonna 1990 syntyneen, verenperintönä kokoomuslaisuuden saaneen Seppälän puheissa vilahtelee vahva ja häpeilemätön oikeistolaisuus. Ay-maksujen verovähennysoikeus pitäisi poistaa, perintöveroon ja tuloverotukseen pitäisi tehdä selkeitä loivennuksia.
– Tuloverotuksessa en kuitenkaan kannata tasaveroa. Kyllä siinä jonkin verran saa progressiota olla, mutta huomattavasti nykyistä vähemmän. Pääomatulon progressio tulisi poistaa kokonaan.
– Näitä asioita myös Stubb on ottanut omassa kampanjassaan esille. Muut kandidaatit eivät ole ottaneet näihin niin jyrkkää kantaa.
Onko Seppälän ehdokas uudeksi pääministeriksi ja puheenjohtajaksi siis Stubb?
– Joudun olemaan lojaali kokoomuksen nuorten liitolle ja odottamaan, jos meiltä tulee yhteinen kanta.