Tänään käynnistyvät jalkapallon MM-kisat Brasiliassa ovat nostattaneet kisahuumaa pubien suojissa. Joissain paikoissa veikkaamisesta huolehtivat asiakkaat itse, mutta toisissa järjestäjänä toimii maltaan laskija.
– Teimme lomakkeen mihin voi veikata alkusarjan ottelut tuttuun 1x2 -tapaan. Loppuun pistettiin vielä porkkana, jossa veikataan maailmanmestaria, hopea ja pronssijoukkueita, parasta maalintekijää ja lohkojen voittajajoukkueita. Tällä tavoin mielenkiinto säilyy koko kisojen ajan, nimettömänä pysyvä pubin pitäjä kertoo.
Kisaveikkausten suosio on kasvanut vuosien aikana. Neljä vuotta sitten järjestettyjen jalkapallon MM-kisojen aikaan ei hämäläispubeissa oltu näin kiinnostuneita veikkaamaan.
– Siitä on tullut sellainen kokonaisvaltainen juttu. Ihmiset tykkäävät paneutua kisoihin paljon enemmän. Ostavat lehtiä, tutkivat tilastoja ja sitä kautta perehtyvät veikkauksiinsa enemmän. Tarkkaa osallistujamäärää en osaa sanoa, mutta kyllä niitä varmaan parisen kymmentä tällä hetkellä on. Osallistumismaksu on kymmenen euroa ja voittaja vie koko potin. Kyllä siitä kivasti kaljarahaa saa.
Kisaveikkauksia ei saa mainostaa
Pubien kisaveikkauksissa toimitaan hieman harmaalla alueella. Arpajaislaki määrittää tarkasti sen miten ja kuka kisaveikkauksia saa järjestää. Vantaalla eräs ravintola sai viranomaisilta sapiskaa oman kisaveikkauksensa mainostamisesta, mutta hämeenlinnalaispubissa ei asiasta olla huolissaan.
– Olemme ottaneet asiasta sen verran selvää, että kun emme mainosta veikkaustamme missään ja jaamme voitot lyhentämättöminä voittajalle, olemme saaneet sellaisen käsityksen, että emme riko arpajaislakia. Eräässä ravintolassa oli mainostettu kisaveikkausta ravintolan sisällä ja siitä oli heille oli tullut viranomaisilta huomautus.
Poliisi voi tutkia "vinkkejä"
Rikosylitarkastaja Mika Heikkonen Hämeen poliisista muistuttaa, että kun järjestetään arpajaistilaisuuksia, joihin veikkauksetkin kuuluvat, niin niihin tarvitaan poliisin lupa. Poliisi ei kuitenkaan aktiivisesti pysty valvomaan esimerkiksi pubien MM-kisaveikkauksia
– Kyllä se on poliisin nykyisillä resursseilla mahdotonta. Tarkastuksia voidaan tehdä, jos saadaan jostain paikasta vinkkiä. Silloin tutkitaan onko tehdyssä ilmoituksessa mitään perää. Korostan kuitenkin, että ei poliisi aktiivisesti tämän tyyppistä valvontaa tule tekemään, sanoo Hämeen poliisin rikosylitarkastaja Mika Heikkonen.
Monilla työpaikoilla on myös innostuttu tekemään ns. kahvihuoneveikkauksia, löytyykö Hämeen poliisin kahvihuoneesta tällaista toimintaa?
– Uskallan tähän sanoa, että ainakaan poliisilaitoksen oikeusyksikön kahvihuoneesta ei tällaista löydy, sillä meillä ei ole kahvihuonetta, naurahtaa Mika Heikkonen.