Anria Kinnunen on vaihtanut alaa moneen otteeseen. Peruskoulun jälkeen Kinnunen oli varma, että luovana ihmisenä hän sopii parhaiten media-alalle.
Puolen vuoden jälkeen projektimaiset opinnot jo tympäisivät nuorta, ja mediakoulutus vaihtui lukioon. Kinnunen opiskelija puoli vuotta vapaavalintaisia aineita, ja vaihtoi sitten matkailualalle.
Se kiinnosti asiakaspalveluhenkistä nuorta.
– Kävin koulun loppuun kahdessa vuodessa, sillä sain kursseja hyväksiluettua. Hoidin kouluvaihdokseni itse. Mietin hyvän ajankohdan, jotta opiskelutahti ei kärsinyt.
Kinnunen kertoo, ettei kokenut alanvaihtoja ahdistavina. Perhe ja opinto-ohjaaja tukivat päätöksiä.
Hän suoritti kurssit loppuun eikä motivaatio kärsinyt, vaikka vaihto olikin tiedossa.
– Koulussa vasta näkee, onko ala se oma juttu. Kunhan pääsee johonkin kouluun, ensimmäisen vuoden ehtii katsomaan, vaihdanko vai enkö.
Kun vaihtaa alaa vauhdissa, ei putoa kyydistä
Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittaman tutkimuksen mukaan ammattikoululaisista noin yhdeksän prosenttia siirtyy toiselle alalle opintojensa aikana.
– Selvitykset osoittavat, että kun vaihto tapahtuu vauhdissa, ilman kuukausien taukoja, koulu ei jää kesken vaan siirtyminen onnistuu mutkattomasti, kertoo opetusneuvos Seija Rasku.
Hämeen TE-toimiston palveluesimies Kirsi Burke kertoo, että toimistossa tehdään paljon taustatyötä ennen kuin rakennetaan uusia suunnitelmia koulunsa lopettaneelle nuorelle.
Valtaosalla niistä nuorista, joilla ei ole ammatillisista koulutusta, on takanaan ainakin yksi keskeneräinen tutkinto, sanoo Burke.
– Kun koulu jätetään kesken, taustalla on usein motivaation puute, mutta rinnalle nousevat myös erilaiset terveydelliset syyt sekä oppimisvaikeudet varsinkin silloin, jos keskeytyksiä on taustalla useampia.
"Ahkera löytää töitä"
Opetusneuvos Raskun mukaan nuoret hakevat edelleen alalle, joka heitä itseään kiinnostaa. Uutisointi irtisanomisista ja lomautuksista saattavat notkahduttaa hakutilastoja hetkellisesti, hän arvioi.
– Notkahdus näkyi esimerkiksi paperiteollisuudessa muutamia vuosia sitten. Nuoret luovat mielikuvia aloista uutisten perusteella.
Parikymppinen Kinnunen uskoo lähipiirinsä valinneen ammattinsa intohimosta alaa kohtaan.
– Media-ala ei tuntunut turvalliselta, koska projektien takia tehdään toisinaan paljon töitä, ja sitten taas saatetaan olla työttömänä pitkään. Raha ei saisi olla ensimmäinen peruste. Ahkera löytää töitä tavalla tai toisella.
Ammattikoulusta valmistuttuaan Kinnunen haki ammattikorkeakouluun englanninkieliselle tradenomi-linjalle. Matkailun ja kaupan alan koulutus tukevat toisiaan Kinnusen arjessa huoltoasemalla, mutta tulevaisuudessa löytyy vielä opiskeltavaa.
– Ajattelin hakea korkeampaa koulututkintoa. Minulla on laaja koulutustausta, matkailua ja kaupan alaa, joten uskon, että tuleva työni liittyy vähemmän tai enemmän omiin aloihini.