Quantcast
Channel: Yle Uutiset | Tuoreimmat uutiset
Viewing all articles
Browse latest Browse all 12956

Yksi hoitaa kukkapenkit, toinen keinut – yhteinen mökki on parhaimmillaan loistoratkaisu

$
0
0

Asikkalan Pulkkilanharjun kupeessa seisoo kolmen perheen yhteinen kesämökki. Heinäkuun alussa mökillä viettävät aikaa Eliisa Vuori ja Mikko Pulkkinen lapsineen. Seuraavalla viikolla mökkivuoroon pääsee Eliisan sisko perheineen.

Erilaiset perheet ovat saaneet homman pyörimään, kehuu Eliisa.

– Toinen siskoni pitää kukkapenkit hyvässä kunnossa. Toisen siskoni perhe taas on kunnostautunut siinä, että lapsille on tekemistä. Tänne on rakennettu keinuja ja köysirata.

Muutama vuosi sitten suvun maille valmistunut mökki on myös rakennettu yhteistuumin. Vaikka kaikki ovat tyytyväisiä mökkiin, on matkaan mahtunut välillä myös mutkia.

– Totta kai aina pientä vääntöä tulee. Jokaisella on oma makunsa ja tyylinsä sekä tapansa hankkia asioita. Myös mökin käytön jakaminen saattaa olla sellainen asia, mikä aiheuttaa ongelmia, kuvailee Mikko Pulkkinen.

Kuka tyhjentää huussin?

Suomessa on noin 600 000 kesämökkiä. Yhteisomistuksessa olevien mökkien määrästä ei ole tietoja, mutta varmasti jokainen on kuullut kauhutarinoita mökin takia riitaantuneista suvuista.

– Kaikki haluavat juhannuksena mökille, mutta kun huussi pitää tyhjentää, ketään ei näy, tiivistää mökkiriidan lähtökohdat kiinteistönvälittäjä Jari Salomaa.

Eliisa Vuoren ja tämän siskojen mökillä jokainen on onneksi kantanut kortensa kekoon. Rakennusvaiheessa perheet pitivät taulukko-ohjelmalla tarkkaa listaa töistä ja jakoivat vastuuta.

Nyt mökkiasioita hoidetaan WhatsApp-pikaviesteillä kännykän välityksellä. Esimerkiksi mökiltä lähtijä voi lähettää seuraavalle tulijalle viestin, että kahvi on loppu.

– Mökki jää varmaan parempaan kuntoon tällaisessa järjestelyssä kuin jos olisi vain oma perhe, koska kukaan ei halua jättää muille likaista mökkiä, kertoo Mikko Pulkkinen mökkiarjesta.

Kaikki eivät mökkeile yhtä sopuisasti. Päijät-Hämeen kiinteistönvälittäjien yhdistyksen puheenjohtajana toimivan Jari Salomaan mukaan syy kesämökin myymiseen on usein omistajien kiista. Salomaan mukaan mökkejä ei myöskään tavallisesti hankita varta vasten yhteiskäyttöön. Hänen mukaansa on hyvin harvinaista, että isompi porukka ostaa yhdessä kesämökin.

– Täällä alkoi tila loppua vanhempien mökistä. Olisi ollut epäreilua, jos vain yksi perhe olisi saanut rakentaa, joten otimme riskin ja rakensimme yhdessä, selittää Eliisa Vuori sisarusten yhteismökkiratkaisua.

Tavallisimmin suvun yhteisen mökin omistajaksi päädytään perinnön kautta.

– Usein peritään vanha tila tai mökki ja sitten katsotaan, että se halutaan säilyttää esimerkiksi tunnesyistä, vahvistaa Vapaa-ajan asukkaiden liiton puheenjohtaja Pentti Heikkurinen.

Suurten ikäluokkien ikääntyessä perintömökkejä siirtyy paljon seuraaville sukupolville. Toisaalta eläkeläiset ovat usein vielä hyvässä kunnossa ja heillä on suvusta eniten aikaa mökkeillä.

– Usein mökin omistus luovutetaan tai myydään lapsille, mutta itselle jätetään elinikäinen nautintaoikeus, kertoo Heikkurinen.

Kiista on valmis, kun yksi haluaa myydä ja toinen ei

Vakavammat mökkiriidat syntyvät yleensä tilanteessa, jossa pitäisi päättää perinnöksi saadun mökin kohtalosta, arvioi Asianajajaliiton kiinteistö- ja rakentamisoikeuden asiantuntijaryhmän puheenjohtaja Mikko Rajala. Toinen riidalle altis tilanne on se, jos yksi mökinomistaja haluaa myydä osuutensa pois.

– Jos joku omistajista haluaa myydä osuutensa, onko muilla omistajilla varaa lunastaa se vai joudutaanko myymään koko mökki? kysyy Rajala.

Rajala opastaakin, että yhteisomistuksesta kannattaisi tehdä aina kirjallinen sopimus. Sopimukseen pitäisi kirjata erityisesti se, kuinka toimitaan jos joku haluaa luopua omistusosuudestaan. Käytännössä kirjallisia sopimuksia ei ole kuitenkaan juuri kenelläkään.

– Sisarusten kesken kirjallinen sopimus voi tuntua turhalta, miettii Rajala.

– Kirjallisia sopimuksia ei ole, ainakaan minulle ei ole tullut vastaan yli 20 vuoden aikana, toteaa puolestaan kiinteistönvälittäjä Jari Salomaa.

Rauha säilyy kompromisseilla

Eliisa Vuori ja Mikko Pulkkinen arvelevat rauhan säilyvän neuvottelemalla, vaikka esimerkiksi mökinkäyttövuoroista on joskus keskusteltu kiivaaseenkin sävyyn.

– Meillä on ollut mökkikokouksia, mutta viime vuosina sekin on jäänyt vähemmälle kun tämä on mennyt kohtuullisen kitkattomaksi, toteaa Mikko.

– Jos ei muuten päästä sopuun, niin otetaan yksi lasi viiniä ja tilanne helpottaa, nauraa Eliisa.

Yhteisellä mökillä on hyväksyttävä se, ettei kaikkia omia suunnitelmia voi saada läpi. Kompromisseista huolimatta yhteisomistus tuo parhaimmillaan iloa ja hyötyä kaikille. Pulkkilanharjun mökillä vietetään enimmäkseen aikaa perhe kerrallaan, mutta juhannuksena paikalle saavat kokoontua kaikki.

– On omaa aikaa sekä myös yhteistä aikaa isommalla porukalla, kehuu Mikko Pulkkinen.

– Suomalaisessa mökkikulttuurissa elää kuitenkin rauha, arvioi Pentti Heikkurinen Vapaa-ajan asukkaiden liitosta.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 12956

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>