Eikä tarvitse tänäänkään palella, totesi mies töihin lähtiessään, kun lämpömittari näytti jo aamusta hellelukemia. Monilla työpaikoilla tuskaillaan jo kuumia oloja ja toivotaan sään viilenevän.
On myös sellaisia ammatteja, joissa kuumuus on arkipäivää, oli helle tai ei. Moni muistaa takavuosien pastillimainoksen, jossa laulettiin, että "Hikee ja duunii, on sekaisin miestä ja pikee...". Vaikkei asfalttimiesten ympärillä koko ajan pörrääkään kauniita ihailijattaria oli mainos sikäli todenmukainen, että päällystyshommissa ei kylmästä tarvitse kärsiä.
– Massan lämpötila on 120-140 astetta ja siihen kun laskee helteen vaikutuksen päälle, niin kyllä tuossa koneen perässä on helposti sellainen 60 asteen työlämpötila, kertoo päällystysporukan perämies Keijo Korkalainen Lemminkäinen Oy:ltä.
Ihmekikat ja vippaskonstit eivät taltuta hellettä
Asfalttimiesten resepti kuumissa oloissa selviämiseen on helppo ja yksinkertainen.
– Riittävästi vettä ja taukoja, aina kun se on mahdollista, niin kyllä näissäkin oloissa selviää, vakuuttaa Korkalainen.
Samaa mieltä on monenlaiset sääolot kokenut torikaupan ammattilainen.
– Paras työasu on sellaiset housut, joiden perstaskuun mahtuu parin litran vesipullo ja nimenomaan vesipullo, sillä kaljan lotraamisella ei pitkälle pötkitä, naurahtaa Lahden tori-isäntä Seppo Sintonen.
Sintonen organisoi toritapahtumia ympäri Suomea ja on sitä mieltä, että Kotkan meripäivät on yleensä toritapahtumista lämpimin.
– Kun 4-5 päivää on jaloillaan 10-14 tuntia päivässä ja lämpötila lähentelee 30:tä, niin kyllä se koville ottaa, jos ei juo tarpeeksi ja pidä riittävästi taukoja.
Laki ei tunne hellerajaa
Työturvallisuuslain mukaan työnantajan on rajoitettava työntekijän altistumista turvallisuutta tai terveyttä haittaaville tai vaarantaville työolosuhteille, mutta mitään selvää hellerajaa ei laissa ole määritelty.
Aluehallintovirasto muistuttaa siitä, että kevyissä ja keskiraskaissa töissä on muodostunut vakiintuneeksi käytännöksi pitää kymmenen minuutin tauko kerran tunnissa tai tehdä jaksoittain esimerkiksi muuta työtä viileämmässä työtilassa, jos lämpötila työpaikalla on yli 28 astetta.
Lämpötilan ollessa yli 33 astetta vastaava aika on viisitoista minuuttia. Tätä suuremmissa lämpötiloissa ja raskaissa ruumiillisissa töissä on ryhdyttävä erityisiin suojelutoimiin. Niitä ovat esimerkiksi työntekijän lämpösairausriskin selvittäminen, erityisen suojavarustuksen käyttäminen ja usein toistuva työn tauottaminen.