Aamu valkenee Hollolan keskiaikaisen kirkon kupeessa ja aurinko loimottaa taivaalla ennen aamuseitsemää. Hiljalleen leiri alkaa herätä tulevaan päivään. Teltoissa on nukkunut parikymmentä Hollolan Keskiaikaseuran jäsentä, muutama lapsi ja yksi vahtikoira.
Pellava-asuiset miehet ja naiset kömpivät teltoistaan ja sujauttavat nahkatossut jalkoihinsa. Nuotiossa palaa tuli, ja pannullinen kahvia heitetään hiillokseen lämpiämään.
– Kahvi ei oikeastaan kuulu keskiaikaiseen aamiaiseen. Silloin juotiin lähinnä olutta, vettä ja viiniä, kertoo ensimmäisenä leiristä heräillyt Mika Lehtonen.
Aamiaiseksi nautitaan veteen keitettyä puuroa, sekaan heitetään kuivattuja karpaloita. Ruuan tekeminen ei käy käden käänteessä.
– Onhan tämä sellaista downshiftaamista ja vastapainoa arjelle. Ei ole mikään kiire, tehdään käsitöitä. Ruokaa tehdään monta tuntia, hommia tarvitsee aikatauluttaa, miettii leirin naisväki aamiaispöydässä.
Leirielämä ei kuitenkaan ole alkeellista. Teltta on korkea ja tilava, jaettu eteiseen ja kahteen makuukammariin. Eteinen on sisustettu arkulla ja hyllyllä, makuuhuoneessa sängyn päällä lojuu lampaantaljoja. Tämä harrastus vaatii farmariauton ja peräkärryn, nauraa seuran puheenjohtaja Emma Kivioja.
– Kun kerran on tottunut nukkumaan olkipatjoilla ja lampaantaljoilla, sitä haluaa aina lisää. Yökosteus on Suomessa aika huimaa, kiva siis saada sänky irti maasta, jottei patja kastu.
Kiviojalla on päällään valkoinen, itsetehty pellavahame. Pitkä helma ja tiukat hihat takaavat, että hiki virtaa helteisenä viikonloppuna, ja tämä on vasta alushame, tuskailee Kivioja.
– Tähän laitetaan vielä monta kerrosta villavaatetta päälle. Onneksi voi valita 1300- ja 1400-luvun tyylien väliltä. 1300-luvun tyylin mukaan tämä on vain epäsiveellinen alusvaate, joka täytyy peittää kokonaan, jottei tuota miehelleen häpeää. 1400-luvun mekossa on hieman lyhyemmät hiat!
Teltoilta taistelukentille
– Tässä oppii kyllä historiaa helposti. Tuntuu, että ihmisillä ei ole mitään käsitystä historiasta. Kerran kuulin, kun nainen kertoi lapselleen meidän esittävän keskiaikaa eli 1800-lukua. Korjasin, että kyllä keskiajasta enemmän on aikaa, naurahtaa Kivioja.
Hollolan Keskiaikatapahtuma järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1997. Hiljalleen seuran jäsenmäärä on kasvanut, ja tällä hetkellä tapahtumaa järjestää seitsemisenkymmentä aktiivia. Vieraita viikonlopun tapahtumaan osallistuu ulkomaita myöten.
Hollolan lisäksi keskiaikatapahtumia järjestetään muun muassa Turussa ja Hämeenlinnassa.
– Keskiaika on laaja käsite. On hengailua teltoilla, ja sitten on tätä, mitä me teemme: taistelua. Varmaan tämä suosion kasvu liittyy jotenkin sellaiseen paluu juurille -meininkiin. Tämä on pala meidän kaikkien omaa historiaamme, kertoo keskiaikaista ratsastusta opettava Jaakko Nuotio.